5G mobilt bredbånd – her kan du få det

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Med 5G mobilt bredbånd får du en hurtig internetforbindelse, som hverken kræver teknikerbesøg eller kabelføring. Teknologien er på vej til hele Danmark, men rulles først ud i større byer. Se de første priser her, og bliv klogere på 5G-netværket.

TDC tændte som de første for 5G-nettet i september 2020, og efterfølgende er flere master blevet etableret i hele landet. Telia, Telenor og 3 er også i gang med udrulningen, og snart kan du altså få hurtigt mobilt bredbånd med 5G i hele landet.

Den største forskel på det nye 5G-netværk og det gamle 4G-netværk, er hastigheden. Mobilt bredbånd med 5G kan opnå hastigheder på mere end 1000 Mbit, hvilket svarer til de hurtigste nuværende internetforbindelser på markedet.

Her får du 5G mobilt bredbånd

Hvor kan man få 5G mobilt bredbånd, og hvad koster det? Det er endnu ikke alle selskaber, der tilbyder mobilt bredbånd med 5G. Se herunder, hvilke selskaber du kan få 5G mobilt bredbånd hos nu.

Yousee-logo
YouSee
 • 1000 GB data
 • 6 mdr. binding
 • Inkl. 5G router
349 kr./md.
Min. pris 2.393 kr.
Telmore-Logo
Telmore
 • 1000 GB data
 • 6 mdr. binding
 • Inkl. 5G router
349 kr./md.
Min. pris 2.393 kr.
Hallo-Logo
Hallo
 • 1000 GB data
 • Ingen binding
 • Router medfølger ikke
349 kr./md.
Min. pris 349 kr.
3-Logo
3 Mobil
 • 2000 GB data
 • 6 mdr. binding
 • Inkl. 5G router (afbetaling)
350 kr./md.
Min. pris 3.900 kr.

Abonnementer og priser er ajourført 30. januar 2022.

#1 YouSee

Gå til udbyder

TDC-ejede YouSee var første udbyder på markedet, som begyndte at tilbyde mobilt bredbånd på 5G-nettet. I første omgang dækkede de kun større byer, men nu er 5G-nettet også udrullet til mindre byer over hele landet.

YouSee giver dig en lånerouter til en yderst fornuftig pris, hvorved du slipper for at købe dit eget udstyr. Når du ikke længere vil være kunde, skal du blot returnere udstyret.

#2 Telmore

Gå til udbyder

Telmore var også hurtigt ude med 5G mobilt bredbånd, da de ligeledes ejes af TDC. Her får du også mulighed for at låne en trådløs 5G-router, så du slipper for at købe dyrt udstyr af egen lomme.

Hos Telmore kan du også få mobilt bredbånd med underholdning inkluderet. Underholdningen består af streamingtjenester såsom Netflix, Viaplay, TV2 Play og HBO Max.

#3 Hallo

Gå til udbyder

Hallo er en lille uafhængig udbyder, der tilbyder mobilt bredbånd via TDC’s 5G-netværk. Her får du ikke noget udstyr med i prisen, men til gengæld slipper du for bindingsperiode.

Du har mulighed for at tilkøbe en trådløs router hos Hallo, men det er ikke nærmere specificeret hvilken slags router der er tale om.

#4 3 Mobil

Gå til udbyder

3 er også aktuelle med 5G mobilt bredbånd, da de har udrullet deres eget 5G-netværk over hele landet. Hos 3 er produkterne sammensat en lille smule anderledes, hvilket betyder at trådløst udstyr skal købes på afbetaling.

Vælger du at få mobilt bredbånd via 3’s 5G-netværk, medfølger der altså en trådløs router på afbetalingsordning. Du har også mulighed for at købe routeren kontant, men du binder dig stadig til abonnementer i 6 måneder.

Så hurtigt bliver 5G-nettet

Når man snakker om hastigheder på mobile netværk er de i princippet altid teoretiske, da den faktiske hastighed bestemmes af mange forskellige faktorer.

Læs også: Hvad er 5G? Alt du skal vide om fremtidens mobile internet

Teleselskaberne vurderer selv at hastigheden vil blive mellem 10 og 20 gange hurtigere end det nuværende 4G netværk, som ligger på hastigheder mellem 17 og 71 Mbit i de fleste områder. Ud fra dette kan du altså regne med hastigheder på mellem 170 og 1420 Mbit, hvilket er mere end mange husstande kan få leveret gennem kabel.

Hvis vi antager at 5G-nettet kan levere hastigheder på bare 500 Mbit i størstedelen af landet, kan vi bruge dette som rettesnor for at illustrere hvor hurtigt nettet faktisk bliver når 5G er fuldt udrullet.

Se hvor hurtigt 5G-nettet er i denne tabel:

FilstørrelseDownload tid
Sang
(Ca. 8 MB)
Under 1 sekund
TV-serie, 1 afsnit
(Ca. 1 GB)
Ca. 16 sekunder
Film, HD
(Ca. 1,4 GB
Ca. 22 sekunder
Film, Ultra HD
(Ca. 14 GB)
Ca. 5 minutter
Stort PC spil (f.eks. Call of Duty)
(Ca. 170 GB)
Ca. 56 minutter
Ovennævnte eksempler er baseret på en hastighed på 500 Mbit, og forudsætter at fil-serveren kan levere tilsvarende hastighed.

4G vs. 5G – så stor er forskellen

De mobile netværk har navne, der betegner hvilken generation de tilhører. 1G var det første mobile netværk, 2G er det nuværende mobile netværk til taleopkald, 3G var det første netværk til hurtigt mobilt bredbånd, 4G er den nuværende standard og 5G er den kommende standard.

Siden lanceringen af 4G-nettet er der sket mange forbedringer, og det er derfor muligt at nå hastigheder på langt over de 71 Mbit som de fleste teleselskaber ellers lover. Men der hvor 5G-nettet for alvor kan gøre en forskel, er på kapaciteten og responstiden.

På 5G-nettet er der nemlig plads til flere samtidige brugere uden at hastigheden eller responstiden nødvendigvis påvirkes, hvilket er godt nyt for både dig der spiller computer og dig der har en interesse i fremtidens Internet of Things.

5G vs. fibernet – hvad er bedst?

5G nettet og fibernettet bliver ofte sammenlignet, men af forskellige grunde. Hastigheden er selvfølgelig en vigtig faktor, men andre faktorer spiller også en rolle.

Da fibernettet er en kablet forbindelse som leverer internet gennem lyslederkabler, kan du opnå hastigheder som er usete andre steder. Samtidig er hastigheden symmetrisk, hvilket den ikke er på andre typer internetforbindelser.

Vi mener derfor ikke det er en reel sammenligning, da fibernettet og 5G nettet er to forskellige teknologier med hver deres fordele samt ulemper.

Så god er dækningen på 5G netop nu

TDC 5G dækningskort over hele Danmark
TDC har god indendørs dækning i hovedstadsområdet, samt i alle større byer. Det kniber dog i tyndt befolkede områder. Kilde: TDC dækningskort

Da 5G-nettet udrulles af flere udbydere netop nu, kan vi kun anbefale at du holder øje med Mastedatabasen for at se præcist hvilke master der etableres i dit område og hvornår. Her får du et billede af hvordan din dækning er i lokalområdet, samt hvilken udbyder der kan levere den hurtigste internetforbindelse hos dig.

Dækningen udrulles først og fremmest i de store byer, og kommer dernæst til mindre byer over hele landet. Bor du i en mindre by, må du altså vente lidt endnu. Vi ved dog at alle netværksoperatører har et omfattende arbejde i gang, for at udvide 5G-dækningen over hele ladet.

Status på 5G-nettet: Så langt er teleselskaberne

Flere teleselskaber i Danmark er i fuld gang med at udrulle 5G-nettet, men det tager længere tid før det er fuldt udrullet og etableret over hele landet. Herunder kan du læse nuværende status samt fremtidige estimater fra teleselskaberne.

TDC: Åbnet 7. september 2020 – udvides løbende

TDC var de første i Danmark der åbnede for 5G-nettet, og i skrivende stund tilbydes mobilt 5G bredbånd via de to TDC-ejede udbydere Telmore og YouSee. I alt var det forventet at 80% af alle danskerede havde adgang til 5G ved udgangen af september 2020, og inden årsskiftet vil mere end 90% have adgang. Hastighederne opgraderes løbende, i takt med at der åbnes op på flere frekvensbånd.

Læs mere om 5G hos TDC

Telia-Telenor: Påbegyndes ultimo september 2020 – udvides løbende

Telia og Telenor har sammenlagt deres mobile netværk, og de er ligeledes i gang med at udrulle 5G fra deres første mastepositioner i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg. Der er p.t. ingen indikationer af at mobilt bredbånd bliver koblet på 5G-nettet, men mobilabonnementer sælges allerede nu som “5G-ready” og vil blive koblet på 5G-nettet så snart det åbner helt.

Telia og Telenor har en forventning om at de første kunder kan benytte 5G fra udgangen af 2020, og dernæst prioriterer man landets største byer.

Læs mere om 5G hos Telia

Læs mere om 5G hos Telenor

3 Mobil: Åbnet i efteråret 2021- udvides løbende

Tredje og sidste netværk i Danmark er ejet af teleselskabet 3, og her går man efter planen i gang med udrulningen i december 2020. Som hos Telia-Telenor påbegynder man udrulningen på udvalgte steder i København med enkelte frekvensbånd, hvor hastigheden kommer op på 250 Mbit/s.

Til sommer 2021 forventes 5G udrullet til en tredjedel af 3’s netværk, og samtidig tages det hurtigere 3500 Mhz frekvensbånd i brug så hastighederne når op på 1 Gbit/s.

Til nytår 2021 forventer 3 Mobil at have udrullet 5G til 75% af deres netværk, og fra sommer 2022 har man fuld dækning med 5G over hele landet.

Læs mere om 5G hos 3 Mobil

Fakta om 5G mobilt bredbånd

Kan alle få mobilt bredbånd med 5G?

Det er ikke alle, der kan få 5G mobilt bredbånd. Hos TDC er meldingen eksempelvis, at man har bedst dækning i større byer. Samme melding kommer fra andre netværksoperatører, og i skrivende stund er det altså kun folk i større byer der kan få mobilt bredbånd med 5G.

Er 5G kommet til Danmark?

Ja, 5G-nettet åbnede officielt i Danmark i september 2020, da TDC åbnede deres net. Telia-Telenor og 3 er også i fuld gang med at etablere deres egne 5G-netværk, og der forventes fuld dækning i løbet af 2022.

Hvem leverer 5G i Danmark?

Det er netværksoperatørerne TDC, Telia-Telenor og 3, der leverer 5G-netværk i Danmark. De etablerer hver især deres eget netværk, men kapaciteten herfra udlejes til andre aktører på markedet. Det forventes således, at alle selskaber kan levere 5G i Danmark i løbet af 2022.

Hvor udbredt er 5G i Danmark?

5G-netværket er godt udbredt udendørs, men indendørs kniber det stadig. Der er ikke tilstrækkeligt med mastepositioner endnu, og rækkevidden er ikke god nok. 5G forventes at tage over for 4G i løbet af de næste par år, men indtil videre er det mest udbredt i større byer og områder med tæt beboelse.

Hvad betyder 5G netværk?

5G står for “5. Generation”. Det er altså femte generation af det mobile netværk, og arvtageren for 4G-netværket. 5G er en videreudvikling af eksisterende teknologi for trådløse forbindelser, der gør det muligt at gå på nettet uden en kablet forbindelse. Hastigheden på 5G forventes at være 10-20 gange højere end på 4G-netværket.

Hvor stabilt er 5G?

Overordnet set forventer man en højere stabilitet end på det nuværende mobile netværk. Responstiden og kapaciteten er højere end på 4G-nettet, hvilket resulterer i et hurtigere og mere smidigt internet.

Hvilket udstyr kræves til 5G?

Der kræves enten en mobiltelefon med 5G eller en trådløs 5G-router, for at kunne komme på nettet via det nye 5G-netværk. Der kommer hele tiden nye mobiltelefoner på markedet med 5G, og er er ligeledes nyt trådløst udstyr på vej. De fleste teleselskaber tilbyder låneudstyr med 5G, således at du ikke skal ud og investere i dette på egen hånd.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar