5G mobilt bredbånd – her kan du få det

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

5G er på vej til det meste af landet, og der rulles hele tiden nyt og bedre udstyr ud til flere områder. TDC var første udbyder der tændte for 5G nettet, og Telenor/Telia samt 3 nærmer sig også en fuld udrulning af 5G-nettet.

Som du måske ved kan 5G byde på hidtil usete hastigheder på mobilt bredbånd, og det kan være værd at udnytte for dig der ønsker et alternativ til den kablede internetforbindelse. Med mobilt bredbånd på 5G-netværket kan du nemlig opnå hastigheder på op til 1000 Mbit eller mere, og kapaciteten er ligeledes højere.

Her er de første abonnementer på 5G mobilt bredbånd

Telmore-Logo
Telmore
  • Fair-use 1000 GB
  • 6 mdr. binding binding
  • Inkl. trådløs router
349 kr./md.
Min. pris 2.193 kr.
Yousee-logo
YouSee
  • 1000 GB data
  • 6 mdr. binding binding
  • Inkl. trådløs router
349 kr./md.
Min. pris 2.193 kr.

Abonnementer og priser er ajourført 18. november 2020.

Læs også: Hvad er 5G? Alt du skal vide om fremtidens mobile internet

Så hurtigt bliver 5G-nettet

Når man snakker om hastigheder på mobile netværk er de i princippet altid teoretiske, da den faktiske hastighed bestemmes af mange forskellige faktorer.

Teleselskaberne vurderer selv at hastigheden vil blive mellem 10 og 20 gange hurtigere end det nuværende netværk, som ligger på hastigheder mellem 17 og 71 Mbit i de fleste områder. Ud fra dette kan du altså regne med hastigheder på mellem 170 og 1420 Mbit, hvilket er mere end flere husstande kan få leveret gennem kablet internet.

Hvis vi antager at 5G-nettet kan levere hastigheder på bare 500 Mbit i størstedelen af landet, kan vi bruge dette som rettesnor for at illustrere hvor hurtigt nettet faktisk bliver når 5G er fuldt udrullet.

Se hvor hurtigt 5G-nettet er i denne tabel:

Sang
(Ca. 8 MB)
Under 1 sekund
TV-serie, 1 afsnit
(Ca. 1 GB)
Ca. 16 sekunder
Film, HD
(Ca. 1,4 GB
Ca. 22 sekunder
Film, Ultra HD
(Ca. 14 GB)
Ca. 5 minutter
Stort PC spil (f.eks. Call of Duty)
(Ca. 170 GB)
Ca. 56 minutter
Ovennævnte eksempler er baseret på at fuld hastighed kan opnås, og at serveren der downloades fra kan levere tilsvarende hastighed.

4G vs. 5G – så stor er forskellen

De mobile netværk har navne, der betegner hvilken generation de tilhører. 1G var det første mobile netværk, 2G er det nuværende mobile netværk til taleopkald, 3G var det første netværk til hurtigt mobilt bredbånd, 4G er den nuværende standard og 5G er den kommende standard.

Siden lanceringen af 4G-nettet er der sket mange forbedringer, og det er derfor muligt at nå hastigheder på langt over de 71 Mbit som de fleste teleselskaber ellers lover. Men der hvor 5G-nettet for alvor kan gøre en forskel, er på kapaciteten og responstiden.

På 5G-nettet er der nemlig plads til flere samtidige brugere uden at hastigheden eller responstiden nødvendigvis påvirkes, hvilket er godt nyt for både dig der spiller computer og dig der har en interesse i fremtidens Internet of Things.

5G vs. fibernet – hvad er bedst?

5G nettet og fibernettet bliver ofte sammenlignet, men af forskellige grunde. Hastigheden er selvfølgelig en vigtig faktor, men andre faktorer spiller også en rolle.

Da fibernettet er en kablet forbindelse som leverer internet gennem lyslederkabler, kan du opnå hastigheder som er usete andre steder. Samtidig er hastigheden symmetrisk, hvilket den ikke er på andre typer internetforbindelser.

Vi mener derfor ikke det er en reel sammenligning, da fibernettet og 5G nettet er to forskellige teknologier med hver deres fordele samt ulemper.

Så god er dækningen på 5G netop nu

TDC dækningskort med hastigheder på 5G, 4G og 3G nettet i København
Dækningskortet fra TDC viser forskellen i hastigheder på henholdsvis 3G-, 4G- og 5G-nettet i Indre København.

Da 5G-nettet udrulles af flere udbydere netop nu, kan vi kun anbefale at du holder øje med Mastedatabasen for at se præcist hvilke master der etableres i dit område og hvornår. Her får du et billede af hvordan din dækning er i lokalområdet, samt hvilken udbyder der kan levere den hurtigste internetforbindelse hos dig.

Dækningen udrulles først og fremmest i de store byer, og kommer dernæst til mindre byer over hele landet. Jo tættere du bor på enten København, Aarhus eller Odense, jo hurtigere kan du derfor regne med at få adgang til 5G-nettet.

Status på 5G-nettet: Så langt er teleselskaberne

Flere teleselskaber i Danmark er i fuld gang med at udrulle 5G-nettet, men det tager længere tid før det er fuldt udrullet og etableret over hele landet. Herunder kan du læse nuværende status samt fremtidige estimater fra teleselskaberne.

TDC: Åbnet 7. september 2020 – udvides løbende

TDC var de første i Danmark der åbnede for 5G-nettet, og i skrivende stund tilbydes mobilt 5G bredbånd via de to TDC-ejede udbydere Telmore og YouSee. I alt var det forventet at 80% af alle danskerede havde adgang til 5G ved udgangen af september 2020, og inden årsskiftet vil mere end 90% have adgang. Hastighederne opgraderes løbende, i takt med at der åbnes op på flere frekvensbånd.

Læs mere om 5G hos TDC

Telia-Telenor: Påbegyndes ultimo september 2020 – udvides løbende

Telia og Telenor har sammenlagt deres mobile netværk, og de er ligeledes i gang med at udrulle 5G fra deres første mastepositioner i henholdsvis København og Aalborg. Der er p.t. ingen indikationer af at mobilt bredbånd bliver koblet på 5G-nettet, men mobilabonnementer sælges allerede nu som “5G-ready” og vil blive koblet på 5G-nettet så snart det åbner helt.

Telia og Telenor har en forventning om at de første kunder kan benytte 5G fra udgangen af 2020, og dernæst prioriterer man landets største byer.

Læs mere om 5G hos Telia

Læs mere om 5G hos Telenor

3 Danmark: Påbegyndes december 2020 – udvides løbende

Tredje og sidste netværk i Danmark er ejet af teleselskabet 3, og her går man efter planen i gang med udrulningen i december 2020. Som hos Telia-Telenor påbegynder man udrulningen på udvalgte steder i København med enkelte frekvensbånd, hvor hastigheden kommer op på 250 Mbit/s.

Til sommer 2021 forventes 5G udrullet til en tredjedel af 3’s netværk, og samtidig tages det hurtigere 3500 Mhz frekvensbånd i brug så hastighederne når op på 1 Gbit/s.

Til nytår 2021 forventer 3 Danmark at have udrullet 5G til 75% af deres netværk, og fra sommer 2022 har man fuld dækning med 5G i hele netværket.

Læs mere om 5G hos 3 Danmark

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar