De bedste fibernet abonnementer

Gamer computer på hvidt skrivebord med stor skærm

Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer vores daglige drift. Vi håber du finder indholdet brugbart, og hører gerne din mening i kommentarfeltet nederst.

Det bedste fibernet er ikke altid det dyreste, og vores undersøgelse viser at du kan få lynhurtigt fiberbredbånd over det meste af landet for blot få hundrede kroner per måned.

Med andre ord er der ingen tvivl om at det bedste bredbånd leveres gennem fibernettet, men hvad skal du vælge?

Her har vi samlet de bedste abonnementer, så du kan komme på nettet via det hurtige og attraktive fibernet.

Her er de bedste og billigste udbydere

Fibernet er attraktivt, og mange udbyder tilbyder høje hastighed op til 1000 Mbit/s. Her har vi samlet de bedste abonnementer på fibernet, og de ligger alle i den billige ende af skalaen.

kviknet-logo
 • Fra 100/100 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 299 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.914 kr.
Fastspeed-Logo
 • Fra 1000/500 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
299 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.794 kr.
bolignet-logo
 • 1000/500 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
299 kr./md.
Min. 6 mdr. 2.193 kr.
hiper-logo
 • Fra 100/100 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 299 kr./md.
Min. 6 mdr. 2.192 kr.
Telenor-Logo
 • Fra 200/200 Mbit/s
 • Gratis router
 • Ingen binding
Fra 299 kr./md.
Min. pris 299 kr.
waoo-logo
 • Fra 200/200 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 319 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.914 kr.
stofa-logo
 • Fra 30/30 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 259 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.852 kr.

Abonnementer og priser er ajourført 15. september 2020.

Så meget hastighed behøver du

Fibernettet er lynhurtigt og stabilt, men du behøver måske ikke altid at betale for den højeste hastighed. Faktisk kan en almindelig husstand sagtens nøjes med mindre, men oftest er der kun få kroners prisforskel mellem hastighederne.

100 Mbit/s

Dette er den ideelle hastighed for en mindre husstand på 1-3 personer. Her er der plads til at mere end én person kan se film eller spille computer samtidig, uden at det vil kunne mærkes på hastigheden.

Flere forskellige enheder, blandt andet TV og mobiltelefoner, vil sagtens kunne benytte denne hastighed samtidig.

Hvis der ofte flyttes rundt på store filer eller hele familien lagrer billeder og videoklip fra deres mobiltelefoner i skyen, kan det dog bedre betale sig at vælge en lidt hurtigere forbindelse.

300 Mbit/s

Her er der lidt mere fart over feltet, og de fleste almindelige husstande kan sagtens få deres behov opfyldt med 300 Mbit fibernet.

Prismæssigt er det ikke altid det bedste valg, men til en familie på eksempelvis 4 personer er der masser af hastighed at tage af.

Så kan alle være på nettet samtidig, streame film, spille computer, samt downloade og uploade store filer.

1000 Mbit/s

1000 Mbit er til storforbrugeren, der ikke har lyst til at vente i længere tid på at store filer flyttes frem og tilbage.

Fibernet på 1000 Mbit/s er ideelt til den moderne familie, der lagrer billeder og video i skyen og bruger nettet ofte på alle elektroniske enheder.

Med denne hastighed er det intet problem at se TV på flere enheder via nettet samtidig, spille computer, streame film, samt flytte større filer op i skyen.

Afhængigt af hvor du bor, er 1000 Mbit-forbindelser også ganske billige og derfor det bedste valg for de fleste.

Sådan finder du ud af om du kan få fibernet

Det kan være lidt af en jungle at finde ud af om du rent faktisk kan få fibernet på din adresse eller ej.

I mange områder ligger kablerne i jorden, men afhængigt af hvor du bor kan det enten være TDC eller et lokalt energiselskab der ejer det fysiske fibernet.

Til hvert fysisk fibernet er der så en række forskellige udbydere, og det er altså her det kan blive svært at finde ud af hvad du præcist kan få.

Find oplysningerne hos Energistyrelsen

Energistyrelsen driver hjemmesiden Tjekditnet.dk, hvor du kan undersøge hvilke udbyder der findes på din adresse. Her kan du også se om du kan forbinde til nettet via fiber, men altså ikke hvem der ejer kablerne.

Tjekditnet.dk er dog stadig din bedste kilde til præcis information omkring dette, men hav dog i baghovedet at de ikke altid viser alle udbydere.

Derfor er fibernet det bedste valg

Der er mange fordele ved at have fibernet, og hvis der er etableret fibernet til din bolig er du sikker på at din internetforbindelse er fremtidssikret de næste mange, mange år. I takt med udbredelsen af Smart Home-løsninger, hvor mere og mere elektronik kan styres over nettet, er det vigtigt med en hurtig og stabil internetforbindelse. Fibernet er dit bedste valg til netop dette.

1. Hastighed nok til alle

En af de vigtigste grunde til at fibernettet er fremtidens net, er kapaciteten. Der er med andre ord plads til at alle kan være på nettet samtidig, uden at der vil kunne mærkes forringelser af hastigheden.

2. Intet kan påvirke din forbindelse

Da fibernettet består af fiberoptiske ledninger, hvor signalet rejser med lysets hastighed, kan det ikke påvirkes af faktorer såsom afstand til nærmeste central eller andre brugere i lokalområdet. Du kan derfor opleve samme hastighed på landet som i storbyen.

3. Høje symmetriske hastigheder

En interessant fordel ved fibernettet er at båndbredden typisk er symmetrisk. Det vil sige at hastigheden ved download er lige så høj ved upload. Eksempelvis 1000/1000 Mbit/s. Du kan dog også finde asymmetriske fiberbredbånd-produkter, eksempelvis 1000/500 Mbit/s, hvilket for de flestes vedkommende stadig er særdeles hurtigt.

4. Din boligs værdi kan øges

For mange købere er det essentielt, hvilke muligheder der er for etablering af hurtigt internet til boligen. Hvis du står og skal sælge, er det derfor en fordel at der er etableret fibernet til boligen. Skal en kommende boligejer selv ud og etablere dette, kan omkostningerne hurtigt lande på den forkerte side af 10.000 kroner – og det blot for en standard installation hvor fibernettet allerede ligger nedgravet i nærheden.

5. Alle kan bruge nettet samtidig

Fibernettet er så hurtigt, at alle kan bruge det på samme tid. Det betyder at en hel familie kan være på nettet samtidig og streame, spille computer, sende store filer, samt hvad de ellers måtte have af behov i en fuldt digital tilværelse.

Huskeliste når du bestiller fibernet

Når du har fundet det bedste fibernet til dit behov, er der nogle enkelte ting som er vigtige at undersøge inden du trykker “bestil” og udfylder dine betalingsoplysninger.

Her har du derfor en huskeliste, som er nyttig når du bestiller fibernet:

1. Undersøg hvilket udstyr der følger med

Der medfølger ikke altid en gratis trådløs router, når du bestiller fibernet. Husk derfor at undersøge dette på forhånd, så det ikke kommer som en overraskelse bagefter. En god trådløs router koster mellem 1.000 og 2.000 kroner, afhængigt af størrelsen på din bolig samt antallet af brugere.

2. Pas på bindingsperioden

De fleste udbydere binder dig for et halvt år med indeværende måned + 30 dages opsigelsesfrist. Det betyder med andre ord at det kan blive et dyrt bekendtskab, hvis du er bundet til et abonnement du ikke er tilfreds med. Hvis du kan lide at have frihed og/eller bare gerne vil afprøve om fibernettet er noget for dig, skal du derfor huske at vælde en udbyder med kortere bindingsperiode. 

3. Kig efter betalingsgebyr

Selvom det efterhånden kun drejer sig om få udbydere, er der stadig nogen der kun tilbyder betaling via BetalingsService eller faktura – begge dele mod et større betalingsgebyr.

Husk derfor at undersøge hvilke betalingsmetoder der er på forhånd, og lad dine regninger betales automatisk ved hjælp af et betalingskort – så slipper du helt for at skulle betale yderligere gebyrer på selve betalingen.

4. Tjek opsigelsesfristen hos nuværende udbyder

Før du bestiller fibernet, er det en god idé at tjekke om du er i en bindingsperiode med din nuværende udbyder.

Ofte kræver udbyderne også en måneds opsigelsesfrist fra den 1. den efterfølgende måned, hvilket faktisk kan betyde at du er bundet i op til to måneder før du kan komme ud af dit nuværende abonnement.

De fleste udbydere vil dog sørge for at opsige dit gamle abonnement og sætte datoen for etablering til den dag dit gamle abonnement udløber, så du undgår dobbelt betaling.

5. Etabler fibernettet inden dit gamle abonnement udløber

På trods af ovenstående kan det dog være en god idé at få etableret dit fibernet et par dage før dit gamle abonnement udløber. Så har du lidt tid at løbe på hvis noget er gået galt under installationen, og du behøver ikke undvære internetadgang helt indtil du kan få den nye forbindelse etableret korrekt.

Forskellen på fibernet og andre typer bredbånd

Både kobbernettet, kabel-TV nettet og det mobile netværk er markant anderledes indrettet end fibernettet.

En af de afgørende forskelle er måden hvorpå signalet transmitteres fra A til B, og det vil vi gerne lige forklare lidt om herunder – uden at det bliver alt for teknisk:

Når der graves fibernet ned, vil du typisk kunne se lange ruller af kabler i en orange farve. Kablerne hverken kan eller må bukkes/knækkes, og de vil også føles markant anderledes end andre kabler. De er stivere i det, og de kan ikke rigtigt blive rullet sammen i en tæt klump.

Bredbånd blev førhen leveret gennem telefonnettet, som egentlig bare består af kobbertråd. Senere blev bredbånd også leveret gennem kabel-TV nettet, hvor kapaciteten er lidt højere.

Disse to typer kabler har dog én stor ulempe til fælles, og det er signalkvaliteten over længere afstande samt risikoen for påvirkning udefra.

Både kobber- og COAX kabler er nemlig afhængige af at der er en central tæt på, da signalet ellers vil miste sin styrke undervejs. Det betyder, med andre ord, at jo længere du bor fra centralen, jo langsommere er dit internet.

Dette kan for alvor mærkes i landdistrikter, hvor der typisk kun kan leveres internet gennem det gamle kobbernet. Har kan hastighederne typisk ikke snige sig op på mere end 5-10 Mbit/s, hvilket skyldes at nærmeste central ligger langt væk.

En central samlet signalerne op fra nærliggende aftagere af internet, og det er blandt andet også her der er opsat servere med en kraftigere opkobling til internettet. Blandt andet derfor har Netflix deres egne servere opsat i disse centraler, således at deres indhold hurtigt kan blive vist over hele verden.

Fibernettet leveres med lysets hast

I modsætning til bredbånd leveret gennem de gamle kobberledninger eller COAX, er fibernettet – som navnet også antyder – udstyret med lange fibre, hvori signalet rejser med lysets hast.

Det betyder altså, at selvom du bor langt fra centralen, kan du stadig få lynende hurtig internetadgang via fiber.

Samme type ledning bruges også på tværs af verdenshavene, for at binde kontinenternes adgang til internettet sammen.

Hvad er fibernet?

Fibernet, fiberbredbånd eller fiberoptisk bredbånd er alle udtryk for det samme produkt. Det mest populære udtryk er dog fibernet, hvilket er det ord der oftest bruges i denne sammenhæng.

Helt grundlæggende er fibernettet anderledes end andre kablede forbindelser til internettet, hvilket skyldes måden hvorpå datapakker ledes fra den ene ende til den anden.

Den bedste forklaring på hvad fibernettet egentlig er, har vi fundet hos avXperten. Her skriver de følgende:

“Fibernet er en form for internetforbindelse, som bruger optisk fiber, også kaldet lyslederkabler, til at overføre data ufattelig hurtigt. Fibernet er den hurtigste form for internet i dag og er især populær, da man med fibernet nemt kan opnå høje download og upload hastigheder som privatperson”

Fibernet bruges i internettets hovedtrafikårer

I Danmark har vi Danish Internet Exchange Point, også forkortet til DIX, som er det sted hvor internetudbydere kobler sig på internettet så du kan tilgå hjemmesider og data fra hele verden.

Disse komplekse netværk er alle bundet sammen af lyslederkabler og noget meget avanceret udstyr, der sørger for at du lander på den rette hjemmeside i løbet af et splitsekund.

Fibernettet binder altså DIX sammen med de danske internetudbydere og resten af internettet, og det hele foregår med lysets hast.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *