Fagforening og a-kasse – find de bedste pakkeløsninger her

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Fagforeninger og a-kasser er to forskellige ting, og du behøver ikke nødvendigvis at være medlem af begge. Der kan dog være visse fordele ved at melde sig ind i begge, og det kigger vi nærmere på her.

Bedste pakkeløsninger med fagforening og a-kasse

Der kan være flere fordele ved at samle fagforening og a-kasse i samme organisation. Ofte får du adgang til ekstra tilbud, rabatter og andre kontante fordele, samt kurser og arrangementer.

Vi har samlet nogle af de bedste pakkeløsninger herunder.

#1Det-Faglige-Hus-Logo 486 kr./md.
A-kasse
555 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#2Frie-Logo 498 kr./md.
A-kasse
567 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#3ASE-logo 514 kr./md.
A-kasse
588 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#4Krifa-Logo 505 kr./md.
A-kasse
655 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#5Business-Danmark-Logo 490 kr./md.
A-kasse
657 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Salg & marketing

Sådan fandt vi de bedste fagforeninger med a-kasse

Vi har taget et kig på både fagforeninger og a-kasser, for at identificere de bedste “pakketilbud” med begge dele inkluderet. Flere fagforeninger tilbyder en rabat på kontingentet eller andre kontante fordele, hvis du også melder dig ind i deres a-kasse.

For at kunne identificere de bedste fagforeninger og a-kasser, har vi vægtet følgende kriterier i vores samlede bedømmelser:

 • Pris
 • Kundetilfredshed
 • Adgang til kurser og efteruddannelse
 • Lokationer
 • Kontaktmuligheder
 • Medlemsvilkår

Vi mener det er vigtigt, at du kan drage nytte af din fagforening og a-kasse – også selvom du ikke nødvendigvis gør brug af deres kerneydelser. En fagforening byder jo eksempelvis på en unik form for fællesskab, hvor du kan opnå kontakt til nære eller fjerne kolleger i samme eller lignende brancher. Denne form for fællesskab kan være værdifuld for din karriere, da du kan lade dig inspirere og lære af andre.

Kundetilfredsheden er selvfølgelig også vigtig, da den afspejler hvor godt fagforeningerne og a-kasserne har håndteret medlemmernes problemstillinger.

Lokationer og kontaktmuligheder er også vigtige, da fagforeningerne og a-kasserne bør kunne kontaktes uden for “normal” arbejdstid. Medlemsvilkår har vi også gennemgået, og disse har eksempelvis indflydelse på dine muligheder for godtgørelse under strejker eller lockouts.

Forskellen på fagforeninger og a-kasser

Fagforeninger og a-kasser varetager forskellige opgaver og ydelser for deres medlemmer, og det er vigtigt at kende forskellene ved indmeldelse.

I tabellen herunder kan du se de vigtigste forskelle på fagforeninger og a-kasser.

A-kasserFagforeninger
Kollektive forhandlinger om løn- og arbejdsforholdNejJa *
Gennemgang af ansættelseskontraktNejJa
Juridisk hjælp og rådgivningNejJa
Kontante fordeleJaJa
Kurser, workshops og webinarerJaJa
Personlig karriererådgivningJaJa
Udbetaling af dagpenge ved ledighedJaNej
Understøttelse ved konflikt (f.eks. strejke)NejJa *

* Gule fagforeninger forhandler kun i sjældne tilfælde løn- og arbejdsforhold. Under strejke forventes du at passe dit arbejde som normalt, og kan kun modtage strejkegodtgørelse ved fysiske blokader eller lockout.

Læs også: Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

Fagforeningernes kerneydelser

En fagforening (eller faglig organisation) er en forening for lønmodtagere indenfor ét eller flere fag.

Fagforeningerne kan enten være fagligt afgrænsede, hvilket er tilfældet med de traditionelle “røde” fagforeninger, eller de kan være tværfaglige, hvilket er tilfældet med de uafhængige “gule” fagforeninger.

Som medlem af en fagforening har du et bredt juridisk sikkerhedsnet, der holder hånden under dig gennem hele dit arbejdsliv. Fagforeningen sørger for at du har ordentlige forhold på din arbejdsplads, og at du ikke kommer i klemme ved konflikter mellem dig selv og ledelsen.

En fagforening har følgende kerneydelser:

 • Hjælp og rådgivning ved uenigheder og konflikter på din arbejdsplads.
 • Forhandling af overenskomster med din arbejdsgiver (primært traditionelle fagforeninger).
 • Kampskridt ved konflikter (f.eks. strejke og blokade). Kun traditionelle fagforeninger benytter sig af kampskridt under en konflikt.
 • Faglig sparring og karriererådgivning.
 • Adgang til netværksarrangementer, kurser, workshops, m.m.
 • Kontante fordele i form af tilbud, rabatter og særpriser på forskellige produkter og ydelser.
 • Økonomisk understøttelse ved konflikter.

A-kassernes kerneydelser

A-kassen er en arbejdsløshedskasse, der udbetaler dagpenge hvis du bliver ledig. I modsætning til fagforeningerne træder a-kasserne primært til, når du mister tilknytningen til arbejdsmarkedet. Nogle a-kasser tilbyder dog forskellige kurser og webinarer, men disse er som regel møntet på at forbedre dine evner til at søge job eller generel personlig coaching.

Ligesom det er tilfældet med fagforeninger, findes der også fagligt afgrænsede a-kasser. Du har dog ikke forskellige rettigheder i a-kasserne, da deres primære opgave er at administrere dagpengesystemet for staten.

En a-kasse har følgende kerneydelser:

 • Udbetaling af dagpenge ved ledighed (efter gældende satser).
 • Gratis medlemskab for studerende, elever og/eller lærlinge.
 • Adgang til forskellige former for vejledning og rådgivning.
 • Tilbud, rabatter og andre kontante fordele.

Er det nødvendigt med fagforening og a-kasse?

Du er ikke på nogen måde forpligtet til at melde dig ind i en fagforening eller en a-kasse, men begge dele kan anbefales hvis du ønsker et ekstra lag af sikkerhed i dit arbejdsliv.

Derfor er det nødvendigt med fagforening og a-kasse

 • Hvis du har brug for hjælp eller vejledning omkring løn- og arbejdsforhold, kan fagforeningen tilbyde gratis assistance.
 • Bliver du ansat i en ny stilling, kan fagforeningen hjælpe dig med at gennemgå din ansættelseskontrakt.
 • Bliver du opsagt, kan fagforeningen hjælpe dig med at sikre at det hele går rigtigt til.
 • Ønsker du at blive tillidsrepræsentant, kræves medlemskab af arbejdspladsens overenskomstbærende fagforening.
 • Bliver du ledig, kan a-kassen støtte dig økonomisk med dagpenge i op til to år.
 • Har du behov for karriererådgivning, kan både fagforening og a-kasse hjælpe dig.
 • Søger du ny viden og lærdom inden for dit specifikke fag, kan en fagligt afgrænset fagforening hjælpe. Her finder du ofte en lang række kurser, webinarer, workshops og netværk, som du kan deltage i.
 • Ønsker du hjælp til jobsøgningen, kan du tage fat i din a-kasse og få hjælp til udfyldelse af såvel CV som jobansøgning.

Læs også: Kan man være medlem af a-kasse uden fagforening?

Er de gule fagforeninger og a-kasser pengene værd?

Der hersker megen debat omkring gule fagforeninger og deres virke på arbejdsmarkedet. De traditionelle, overenskomstbærende fagforeninger mener i sagens natur ikke at de billige gule fagforeninger er berettigede til deres eksistens, men dette er der mange meninger for og imod.

Gule fagforeninger forhandler ikke overenskomster

Typisk for de gule fagforeninger er at de ikke forhandler overenskomster, og de tager heller ikke kampskridt i brug for at en arbejdsgiver imødekommer eventuelle krav. Faktisk holder de gule fagforeninger sig mere i baggrunden, og fokuserer i stedet på at hjælpe og rådgive den enkelte medarbejder.

Gule fagforeninger og a-kasser er åbne for alle

Størstedelen af de gule fagforeninger og a-kasser accepterer medlemmer fra alle brancher og fagområder. Dette er blandt andet belejligt for dig der er ufaglært, og som eksempelvis tager mange forskellige typer af arbejde på tværs af brancher.

Ved at vælge en gul fagforening med dertilhørende a-kasse, slipper du altså for at skulle skifte i tide og utide når du skifter job. Du kan altid forblive medlem af den gule fagforening, hvor du kan modtage hjælp i svære situationer. Det samme gælder selvfølgelig for a-kassen.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar