Fagforening til studerende? Her er de 5 bedste

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Der er mange gode grunde til at blive medlem af en fagforening, når du er studerende. I mange tilfælde er kontingentet gratis eller kraftigt nedsat, og du har adgang til både rådgivning og faglig sparring. Vi kigger her på dine muligheder som studerende.

Bedste fagforeninger for studerende

Når du er studerende, kan du få gratis eller kraftigt nedsat kontingent i de fleste fagforeninger. Her er det også interessant at vide, at medlemsskab af a-kasse er gratis. Du er således sikret både fagligt og økonomisk, når du er færdiguddannet.

Når du som studerende skal vælge fagforening og/eller a-kasse, er der flere gode muligheder. Herunder har vi samlet de bedste fagforeninger og a-kasser til nyuddannede. De er allesammen “gule fagforeninger”, hvilket betyder at du kan være medlem uanset hvilket job du får.

Priserne vist herunder er normalpriser, som gælder fra du er færdiguddannet og starter i job.

#1Det-Faglige-Hus-Logo 69 kr./md.
Fagforening
555 kr./md.
Inkl. a-kasse
#2Frie-Logo 69 kr./md.
Fagforening
567 kr./md.
Inkl. a-kasse
#3ASE-logo 74 kr./md.
Fagforening
588 kr./md.
Inkl. a-kasse
#4Krifa-Logo 150 kr./md.
Fagforening
655 kr./md.
Inkl. a-kasse
#5danmarks-frie-fagforening-logo 189 kr./md.
Fagforening
659 kr./md.
Inkl. a-kasse

A-kasse er også gratis for studerende

Måske ønsker du ikke at stå i en fagforening, mens du studerer. Dette er i og for sig ikke et problem, og det er frivilligt om du ønsker at være en del af en faglig organisation eller ej. Du kan også altid melde dig ind i fagforeningen senere, hvis du måtte ønske det.

A-kassen er til gengæld værd at overveje, og vi anbefaler på det kraftigste at du melder dig ind allerede et år før du gennemfører din uddannelse.

A-kasse er gratis, og giver adgang til dagpenge som nyuddannet

Som nyuddannet er det ikke sikkert at drømmejobbet kommer dumpende på dag 1, men du skal stadig have dækket dine udgifter.

Melder du dig ind i en a-kasse allerede 12 måneder før du gennemfører din uddannelse, kan du være berettiget til dagpenge fra første dag som nyuddannet/ledig.

Melder du dig først ind senere i din uddannelse, er der en karenstid på 30 dage hvor du ikke har ret til dagpenge.

Udover at du som studerende skal overveje et medlemsskab af en fagforening, anbefaler vi derfor på det kraftigste at du gør dig samme overvejelser om et medlemsskab af a-kasse.

Hvad kan fagforeningen hjælpe med i din studietid?

Når du som studerende står og overvejer om du skal melde dig ind i en fagforening (og a-kasse) eller ej, er det vigtigt at huske på følgende: En fagforening med tilhørende a-kasse er andet og mere end blot juridisk hjælp og økonomisk støtte.

I din studietid kan fagforeningen og a-kassen hjælpe dig med karriererådgivning, gratis kurser, webinarer, workshops, netværksarrangementer og meget mere. De fleste fagforeninger tilbyder også særlige kontante fordele for studerende, således at du kan spare endnu flere penge.

Her er nogle af de vigtigste ting, du som studerende har adgang til som medlem af en fagforening:

  • Adgang til statistiker og know-how om din branche. Hos de traditionelle fagforeninger vil du typisk kunne finde tal og data, der giver overblik over mulighederne efter endt uddannelse.
  • Gratis kurser, webinarer, workshops og netværksarrangementer. Størstedelen af alle fagforeninger tilbyder forskellige arrangementer, som du kan deltage i for at blive klogere på dig selv og din karriere.
  • Adgang til særlig jobdatabase. Flere fagforeninger har deres egne jobdatabaser, hvor arbejdsgiver kan slå ledige jobs op blandt relevante ledige personer. 
  • Råd og vejledning om jobsøgning og karriere. I de fleste fagforeninger kan du få hjælp til at søge job og planlægning af din karriere.
  • Juridisk hjælp. Hvis du er studerende med et fritidsjob, kan din fagforening også hjælpe dig med forskellige spørgsmål til dine rettigheder.
  • Kontante fordele. De fleste fagforeninger har et tilbuds- og fordelsunivers, hvor du som medlem kan finde særlige rabatter på forsikringer, services og produkter. Som studerende kan du hos nogle fagforeninger få rabat på studiebøger.

Gul eller traditionel fagforening som studerende?

Da du som studerende kan blive gratis medlem af næsten alle fagforeninger (og gratis medlem af alle a-kasser), er der frit valg på alle hylder blandt de gule/uafhængige fagforeninger.

Det kan dog i nogle tilfælde betale sig at vælge den traditionelle fagforening, som hører til dit fagområde, da du herigennem får adgang til forskelligt kursus- og undervisningsmateriale rettet mod dit fag.

Du kan altså bruge fagforeningens tilbud til at dygtiggøre dig under dit studie, og hos mange fagforeninger får du endda også et medlemsblad med seneste nyt fra din branche.

Hvis det ikke har betydning for dig at stå i en traditionel fagforening med de fordele som hører med, kan du vælge en gul fagforening. I modsætning til traditionelle fagforeninger, kræver de gule fagforeninger ikke at du har tilknytning til et særligt fagområde. Du kan således være medlem, uanset hvilken branche du beskæftiger dig med.

Gule vs. traditionelle fagforeninger

Herunder kan du se hvordan gule fagforeninger adskiller sig fra de traditionelle fagforeninger.

Gule fagforeningerTraditionelle fagforeninger
KontingentGratisGratis / kraftigt nedsat
Politisk uafhængighedJaJa, men engagerer sig dog ofte i politik på tværs af politiske skel
Forhandler overenskomsterSjældentOfte
Fokus på specifikke fagNejJa
Målrettet faglig sparringNejJa
Mulighed for at blive tillidsvalgt NejJa
Ret/pligt til at strejkeNejJa
Mulighed for konliktunderstøttelseKun ved blokade eller lockout (særlige betingelser gælder)Ja, ved overenskomstmæssig strejke (særlige betingelser gælder)

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar