Du har sikkert hørt CMS blive nævnt i forbindelse af hjemmesider. CMS betyder Content Management System, og det bruges på næsten alle hjemmesider. Faktisk sidder du og kigger på verdens mest populære CMS netop nu: WordPress.
CMS – kort og godt
- CMS betyder Content Management System, hvilket på dansk betyder “indholdsstyrings- og vedligeholdelsessystem”.
- Denne side er bygget op med WordPress, som er verdens mest populære CMS. WordPress finder du på 64,1% af alle hjemmesider, som benytter et CMS (Kilde: Hosting Tribunal, 30. juni 2021).
- CMS’er har næsten eksisteret lige så længe som internettet. FileNet blev skabt i 195, betragtes som det første CMS nogensinde (kilde: Contentstack, 18. december 2018).
- Et CMS gør det nemt og enkelt at opbygge en ny hjemmeside, strukturere indholdet og skrive nye artikler.
- CMS’er kan være simple eller avancerede, gratis eller dyre. De bruges til mangt og meget, og begrænser sig altså ikke kun til brug på hjemmesider.
- Der findes mange forskellige typer CMS, som kan bruges til forskellige formål – dog primært med produktion eller projektstyring for øje.
Hvilke CMS’er er mest populære?
W3Techs har opgjort, at næsten 65% af alle hjemmesider benytter et kendt CMS. Ud af de cirka 65% har WordPress en andel på hele 65%, eller hvad der svarer til 42% af alle hjemmesider. Tallene afviger en smule fra andre tal vi har fundet, hvilket kan skyldes at de er opgjort på forskellige tidspunkter. WordPress er nemlig stadig i kraftig fremgang, og vinder fortsat markedsandele måned for måned.
Herunder er en liste over de mest populære CMS’er, ifølge W3Techs (pr. 1. juli 2021):
Forklaring: CMS (% af totalt antal CMS / % af totalt antal hjemmesider)
- WordPress (65% / 42%)
- Shopify (3,7% / 5,7%)
- Joomla (2% / 3,1%)
- Squarespace (1,7% / 2,6%)
- Wix (1,7% / 2,6%)
- Drupal (1,4% / 2,2%)
- Bitrix (1% / 1,5%)
- Blogger (0,9% / 1,4%)
- Magento (0,7% / 1,1%)
- OpenCart (0,7% / 1%)
Som det kan ses på listen herover, har WordPress en forbavsende stor andel mens de resterende CMS’er har en forsvindende lille andel.
Det er svært at sige præcist hvorfor WordPress er blevet standarden over alle de andre udmærkede systemer på markedet. Et gæt er at holdet bag udviste rettidig omhu, ved at tilbyde en gratis, open source platform med uendelige tilpasningsmuligheder – og løbende holdt systemet opdateret med nye funktioner, forbedret hastighed og bedre design.
Fordele og ulemper
Grundidéen med CMS er genial, men der er selvfølgelig også ulemper herved. Vi tager et kig på fordele og ulemper herunder.
Fordele
- Store CMS’er bruger visse standarder, hvorved det er nemmere at finde kvalificerede udviklere til optimering/videreudvikling af systemet.
- De fleste CMS’er kan udvides og forbedres, så de passer præcis til dine behov.
- WordPress er, som det mest populære CMS til hjemmesider, spækket med muligheder. Fra plugins til temaer, der alle kan installeres med ét klik – WordPress har det hele.
- Med et CMS skal du ikke have erfaring med at kode, da du har et komplet interface til planlægning, oprettelse og strukturering af indhold.
- De store CMS’er er som regel open source, hvilket betyder at et helt community (ofte med udviklere fra hele verden) samler sig om at videreudvikle og forbedre platformen.
Ulemper
- Ethvert CMS kommer med visse begrænsninger. Et CMS bygget til webshops fungerer eksempelvis bedst til dette, mens et CMS til nyhedsportaler fungerer bedst til dette.
- CMS er et komplekst system bestående af mange filer, og det kan være tungt at trække på en mindre server.
- Et populært CMS tiltrækker også IT-kriminelle, som kan finde måder at bryde ind i systemet – og derved trække et spor af ødelæggende over tusindvis af hjemmesider.
Hvilke danske CMS’er findes der?
Udvalget af danske Content Management Systems er begrænset, men der findes nu alligevel enkelte systemer som er værd at undersøge nærmere:
#1 One.com – nemt “træk og slip”-CMS
One.com har udviklet deres eget CMS, som gør det nemt at bygge hjemmesider uden tekniske kundskaber.
Det er et ganske simpelt CMS, som anbefales til begyndere med et ønske om at udgive en personlig hjemmeside eller blog.
#2 ScanNet – webshop- og hjemmeside platform
ScanNet er løsningen til erhvervsdrivende, der ønsker et enkelt CMS til webshop eller hjemmeside. Her kommer du nemt igang med begge dele, og du behøver ikke at sætte dig ind i en masse teknisk stof.
Du kan således fokusere på at drive din forretning, mens det tekniske klares af ScanNet.
#3 Shoporama – brugervenlig webshop platform
Shoporama er et interessant dansk CMS til dig med en webshop. Deres priser er især spændende, fordi du kan komme i gang billigt mod at betale en lille procentdel af din omsætning. Når din webshop vokser sig større, kan du skifte til en fast månedspris. Den faste månedspris er stadig i den lave ende, og derfor anbefaler vi Shoporama til alle som vil i gang med en webshop.
#4 Webpage.io og Webshop.io – professionelt dansk CMS
Oppe i Hornbæk sidder et lille dansk bureau med et stærkt CMS til både hjemmesider og netbutikker: Webpage.io og Webshop.io.
DAN er navnet på firmaet, som tilbyder et professionelt CMS med eller uden tilhørende webhotel og support.