Hvad er et webhotel?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Hvad er et webhotel, og hvordan adskiller det sig fra andre typer af hosting? Her tager vi et nærmere kig på webhoteller, og gennemgår hvad de kan bruges til.

Webhoteller – kort og godt

 • Et webhotel er den billigste form for hosting. Du deler pladsen på en server med en masse andre kunder (deraf navnet webhotel).
 • Med et webhotel kan du oprette din egen personlige blog, firmahjemmeside eller sågar en lille webshop.
 • Et webhotel koster fra cirka 10 kroner om måneden og op til flere hundrede kroner om måneden.
 • I udlandet kaldes det typisk for “shared hosting”. Betegnelsen “webhotel” bruges ikke internationalt.
 • Med et webhotel slipper du for at opsætte og vedligeholde din server, da dette klares af hostingudbyderen.
 • På mange webhoteller er det muligt at installere et CMS (Content Management System), eksempelvis WordPress, med få klik.

Hvilke webhoteller er bedst?

Der findes webhoteller i alle prisklasser, men generelt er det den billigste form for hosting. Er du på udkig efter et webhotel? Vi har sammenlignet de mest populære webhoteller i Danmark – herunder er de bedste:

#1simply-logo Simply.com
 • Meget billigt at komme igang
 • Detaljeret oversigt over alle specifikationer
 • Telefonsupport i Pro- og Enterprise pakkerne
Fra 9,38 kr.
Pris/md.
#2nordicway-logo Nordicway
 • Helt enkelt – tilbyder kun ét webhotel
 • Opgrader dit webhotel efter behov
 • Ubegrænset antal hjemmesider og domæner
Fra 9,50 kr.
Pris/md.
#3e-studio-logo E-studio
 • Fast lav pris på alle webhoteller
 • Ubegrænset antal domæner og fri trafik
 • Telefonsupport inkluderet i ePremium og eBusiness
Fra 10 kr.
Pris/md.
#4one-com-logo One.com
 • Attraktive intro-tilbud på webhoteller
 • WordPress-optimerede webhoteller
 • God plads i alle pakker
Fra 19 kr.
Pris/md.
#5chosting-logo cHosting
 • Omfattende produktudvalg
 • Faste lave priser
 • Tilbyder også cloud VPS
Fra 22 kr.
Pris/md.
#6yayhosting-logo YayHosting
 • Nemt at komme igang – kun ét webhotel til fast lav pris
 • Adgang til cPanel kontrolpanel
 • Skalerbart webhotel og mulighed for reseller-aftaler
Fra 15 kr.
Pris/md.
#7limecity-logo LimeCity
 • Højt fokus på kundeservice
 • Ideelt valg når oppetid er vigtig
 • Inkl. telefonsupport for Professionel+ og Extreme-pakkerne
Fra 80 kr.
Pris/md.

Hvad kan man bruge et webhotel til?

Webhoteller er bygget til at oprette hjemmesider på, og fås i små og store udgaver. De kan bruges til vidt forskellige formål, men generelt er de bedst til mindre hjemmesider.

Herunder er eksempler på hvad et webhotel kan bruges til:

#1 Personlig hjemmeside/blog

Hvis du går med en drøm om at have dit eget lille personlige “space” på nettet, er et webhotel oplagt til formålet. Du kan hurtigt installere en hjemmeside på et billigt webhotel, hvorefter du kan komme i gang med at nedfælde dine tanker på tastaturet.

Er du eksempelvis fotograf eller har du en særlig hobby, som du gerne vil udbrede kendskabet til, kan en hjemmeside på et mindre webhotel også bruges til formålet.

#2 Firmahjemmeside

Der er mange gode grunde til at være synlig på nettet. Den bedste grund er nok at en hjemmeside kan lokke kunder til din forretning, som du ellers kunne gå glip af.

Selvom du driver et firma, behøver du dog ikke at investere i en forkromet løsning. Et simpelt webhotel med en hjemmeside bygget på WordPress er ofte tilstrækkeligt, og den eneste løbende omkostning er for selve webhotellet og domænet (fra cirka 200 kroner om året og opefter).

#3 Lille webshop

Hvis du har en lille webshop, som du eksempelvis driver på hobbybasis, kan et webhotel sagtens bruges. En webshop kan eksempelvis sættes op ved hjælp af WordPress og WooCommerce, og denne kombination kan sagtens fungere på selv et lille webhotel.

Har du større ambitioner, eller driver du en webshop med tusindvis af varer, kan et webhotel dog hurtigt komme til kort. Her er det nok bedre at investere i en tilpasset løsning, som du får hjælp af et bureau eller en udvikler til at skabe rammerne omkring.

#4 Foreningshjemmeside

Til foreninger af alle størrelser kan en hjemmeside være et nyttigt redskab til kommunikation med både medlemmer og interesserede følgere.

Til dette formål er et webhotel som regel tilstrækkeligt, da der typisk er tale om en informationshjemmeside med nyheder og opslag fra foreningen.

Skal der være mere avancerede funktioner, såsom et forum eller en webshop for medlemmerne, kan et større webhotel som regel også dække behovene.

Webhotel alternativer

Der findes flere alternativer til webhoteller, som dog i de fleste tilfælde er dyrere. Før du vælger et webhotel, kan det anbefales at kende alternativerne.

#1 Hjemmesideprogram / Hosted CMS

Et hjemmesideprogram finder du eksempelvis hos One.com og DanDomain. Hjemmesideprogrammerne fungerer som et såkaldt hosted CMS, hvor udbyderen tager sig af alle konfigurationer og vedligeholdelse. Det eneste du selv skal sørge for, er at vælge et layout og opbygge indholdet.

Med et hjemmesideprogram kan du lave simple hjemmesider i en fart, uden at have kendskab til IT eller programmering.

Denne løsning har begrænsede funktioner, og kan normalt ikke bruges til mere avancerede løsninger. Til små hjemmesider og personlige blogs er det dog en ideel løsning.

#2 Cloud hosting

Til den mere avancerede bruger er cloud hosting et godt alternativ til webhoteller. Cloud hosting kræver et godt kendskab til hvordan servere og hjemmesider fungerer, da du selv skal kunne opsætte et CMS og konfigurere dette.

Med cloud hosting får du adgang til din egen virtuelle enhed, som har et bestemt antal ressourcer til rådighed. Du kan skalere mængden af ressourcer op eller ned løbende, når/hvis det bliver nødvendigt.

Det er en god løsning til hjemmesider og webshops med vokseværk, men kræver altså at du er avanceret bruger eller har en programmør ved hånden til at klare det tekniske.

#3 VPS hosting

VPS står for Virtual Private Server. VPS hosting er en anden form for hosting, der adskiller sig fra webhoteller ved at have dedikerede ressourcer. I modsætning til et webhotel, hvor du deler pladsen på en server med hundrede brugere eller mere, har din VPS et dedikeret antal ressourcer til rådighed. Du kan også selv tænde, slukke eller genstarte din VPS, samt installere applikationer og konfigurere disse.

Du skal være avanceret bruger for at kunne bruge denne løsning, og i modsætning til et webhotel skal du selv sørge for at serveren kører optimalt.

Se hvilke VPS-løsninger vi anbefaler

#4 Dedikeret server

En dedikeret server giver dig adgang til en komplet enhed i et datacenter, som du selv kan administrere og råde over. Du kan bruge ressourcerne som du måtte ønske, og du deler ikke med andre.

Dedikerede servere er generelt meget dyre, særligt hvis du vil have en server stående på dansk jord. Også her kræver det at du har erfaringer med drift af server, da du selv skal installere og konfigurere dine applikationer.

Det er et stort spring fra et billigt webhotel, og for de flestes vedkommende er dedikerede servere ikke værd at investere tid og penge i. Har du derimod en stor webshop eller en ressourcekrævende hjemmeside, er det værd at overveje en dedikeret server i stedet for et webhotel.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar