Hvad er forskellen på a-kasse og fagforening?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

A-kasse og fagforening er to vidt forskellige ting, men de er begge værd at kende til. Her forklarer vi forskellene på a-kasser og fagforeninger, så du kan blive klogere på hvad de betyder for dig.

Sammenligning af a-kasser og fagforeninger

I denne sammenligningstabel kan du se, hvilke ydelser du har adgang til hos henholdsvis a-kasser og fagforeninger.

A-kasserFagforeninger
Kollektive forhandlinger om løn- og arbejdsforholdNejJa *
Gennemgang af ansættelseskontraktNejJa
Juridisk hjælp og rådgivningNejJa
Kontante fordeleJaJa
Kurser, workshops og webinarerJaJa
Personlig karriererådgivningJaJa
Udbetaling af dagpenge ved ledighedJaNej
Understøttelse ved konflikt (f.eks. strejke)NejJa *

* Gule fagforeninger forhandler kun i sjældne tilfælde løn- og arbejdsforhold. Under strejke forventes du at passe dit arbejde som normalt, og kan kun modtage strejkegodtgørelse ved fysiske blokader eller lockout.

Info om a-kasser

A-kasse står for arbejdsløshedskasse, og det er lige præcis hvad det er: En fælleskasse med penge, der kan udbetales hvis du bliver ledig.

Mange tror måske at a-kassen udbetaler dagpenge af egen kasse, men det er ikke tilfældet: A-kasserne administrerer faktisk bare midlerne, som vi alle indbetaler via vores arbejdsmarkedsbidrag. Det er altså staten, der har pengene. A-kasserne sørger blot for udbetalingerne, og hjælper desuden ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Selvom kerneydelsen hos a-kassen er at sikre dig økonomisk ved arbejdsløshed, kan a-kasserne også hjælpe med rådgivning. Du finder typisk også en række medlemsfordele, såsom tilbud på produkter og tjenester. A-kassen er med andre ord til for at sikre dig økonomisk ved ledighed, og sørge for at du hurtigere kan komme i arbejde igen.

Nogle a-kasser accepterer kun medlemmer indenfor et begrænset fag- eller uddannelsesområde, men de fleste a-kasser er åbne for alle personer. Den primære forskel ligger i rådgivningen af dig som medlem, men overordnet set er du ikke anderledes stilles ved indmelding i en tværfaglig/”gul” a-kasse.

Eksempler på fagligt afgrænsede a-kasser:

Eksempler på tværfaglige a-kasser:

Info om fagforeninger

Der findes mere end 100 fagforeninger i Danmark, som organiserer lønmodtagere indenfor alle fagområder og brancher. I nyere tid er de såkaldte “gule” fagforeninger også blevet populære, men de adskiller sig blandt andet ved ikke at forhandle overenskomster med arbejdsgiverne. Dette arbejde udgør en stor del af de traditionelle fagforeningers kerneydelser til medlemmerne, og de tager gerne forskellige kampskridt i brug ved uenighed om kollektive løn- og arbejdsforhold.

Eksempler på gule fagforeninger:

Eksempler på traditionelle fagforeninger:

Hjælp og vejledning om løn og arbejdsforhold

Fælles for alle fagforeninger er dog at de tilbyder individuel hjælp til alle deres medlemmer, ved eksempelvis at stille jurister til rådighed når der opstår problemer på arbejdspladsen. De hjælper også med at gennemgå ansættelseskontrakter og andre forhold, som har direkte eller indirekte indflydelse på dit arbejdsliv.

En fagforening tilbyder ikke økonomisk understøttelse ved ledighed, men under konflikter kan fagforeningerne yde støtte ved strejker, blokader og/eller lockouts. Vær dog opmærksom på, at gule og traditionelle fagforeninger agerer forskelligt under konflikter: Medlemmer af gule fagforeninger forventes at passe deres arbejde som normalt, mens medlemmer af traditionelle (overenskomstbærende) fagforeninger forventes at deltage i strejke hvis forhandlingerne om løn og arbejdsforhold bryder sammen.

Skal du være medlem af både a-kasse og fagforening?

Det er en personlig sag, om du skal være medlem af både a-kasse og fagforening. I Danmark er alle lønmodtagere frie til at træffe sådanne valg på egen hånd, og der er ingen pligt til at gøre det ene eller det andet.

De fleste fagforeninger vil nok anbefale dig at blive medlem af både fagforening og a-kasse, hvilket da også kan være en god idé i mange sammenhænge. Fagforeninger og a-kasser kan tilbyde dig mange forskellige tjenester og ydelser, som du kan drage nytte af i din karriere. Eksempelvis kurser, workshops, arrangementer og karriererådgivning. Alt sammen noget, du kan bruge på din vej op ad karrierestigen.

Vi anbefaler, at du sætter dig ind i forskellen på gule og traditionelle fagforeninger, og undersøger hvilke der dækker din specifikke branche eller fagområde. I nogle brancher eller fag kan der være specifikke fagforeninger (og a-kasser), som tilbyder specifik hjælp og vejledning til bestemte hovedområder. Dette er måske særligt aktuelt for dig med en længere videregående uddannelse, som typisk er specialist indenfor et afgrænset fagområde.

Læs også: Kan man være medlem af a-kasse uden fagforening?

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar