Hvilken a-kasse skal jeg vælge?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Er du i tvivl om hvilken a-kasse du skal vælge, og hvad du skal kigge efter? Det er ikke helt ligegyldigt hvilken a-kasse du vælger, men alle a-kasser giver samme ret til dagpenge. Bliv klogere på a-kasser her.

Pris/kontingent

Prisen for dit medlemskab af a-kasse kaldes også et kontingent. Kontingentet skal dække flere poster, og din samlede betaling kan variere fra a-kasse til a-kasse.

Kontingentet for a-kassen består af:

  • Statsbidrag: Fast beløb for alle a-kasser
  • ATP bidrag: Fast beløb for alle a-kasser
  • Administrationsbidrag: Variabelt beløb

Administrationsbidraget er det beløb, som a-kassen beholder til sig selv. Resten bruges til at finansiere dagpengeudbetalinger.

Der er små prisforskelle fra a-kasse til a-kasse, så her er det muligt at spare penge. Herunder kan du se prisforskellen blandt landets billigste uafhængige/tværfaglige a-kasser:

#1FTFa-Logo 468 kr./md.
A-kasse
Ingen
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#2Det-Faglige-Hus-Logo 487 kr./md.
A-kasse
556 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#3Min-A-Kasse-Logo 490 kr./md.
A-kasse
Ingen
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#4Frie-Logo 498 kr./md.
A-kasse
567 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#5CA-Logo 505 kr./md.
A-kasse
Ingen
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#6Krifa-Logo 505 kr./md.
A-kasse
644 kr.md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag
#7ASE-logo 514 kr./md.
A-kasse
585 kr./md.
Inkl. fagforening
Adgang: Alle fag

Sammenlign alle a-kasser her

Dagpengesatser

Dagpengesatserne er de samme, uanset hvilken a-kasse du vælger. Det er altså ikke sådan at du får en højere dagpengesats, hvis du vælger en bestemt a-kasse.

Se aktuelle dagpengesatser på borger.dk

Du kan altså frit vælge mellem alle a-kasser på markedet, uden det får indflydelse på dagpengesatsen.

Medlemstilfredshed

Ved at kigge på Trustpilot og lignende tjenester, kan du danne dig et indtryk af medlemmernes tilfredshed med hver enkelt a-kasse.

Vi anbefaler at du vælger en a-kasse med en relativt høj medlemstilfredshed, så du er sikker på at blive set og hørt når du har brug for det.

Et hurtigt kig på Trustpilot afslører, at der er forskel på hvordan a-kasserne hjælper deres medlemmer – så her kan du med fordel gå efter den samlede bedømmelse, og vælge en a-kasse med en god bedømmelse.

Medlemsfordele

A-kasser har forskellige fordele, som du bør undersøge før du bliver medlem. Typisk består medlemsfordelene af online kurser, workshops, rådgivning og netværksgrupper. Er du på udkig efter rabatordninger og medlemstilbud, skal du i stedet kigge på fagforeninger. Det er nemlig typisk hos de traditionelle fagforeninger, at du finder rabatter og medlemstilbud på diverse produkter og tjenester.

Traditionel eller uafhængig a-kasse?

Der findes to slags a-kasser: Traditionelle a-kasser og uafhængige a-kasser.

Traditionelle a-kasser er typisk afgrænset til bestemte fag eller erhverv, og hører normalt til et af landets store fagforbund. Det gælder eksempelvis fagforbund såsom 3F, Dansk Metal, FOA og HK. Traditionelle a-kasser er typisk en smule dyrere end uafhængige a-kasser, da deres arbejde rækker ud over basale a-kasse ydelser.

Uafhængige a-kasser er åbne for alle erhverv, og har ingen politiske interesser. De står enten alene eller sammen med gule fagforeninger såsom Krifa, ASE og Frie. De uafhængige a-kasser er typisk en smule billigere end traditionelle a-kasser, og tilbyder samme kerneydelser.

A-kasser til specifikke fagområder

Det kan være en fordel at vælge en a-kasse, som dækker dit specifikke erhverv eller fagområde.

Hvis du eksempelvis arbejder som læge, kan det være en god idé at melde sig ind i AKA (Akademikernes A-kasse). AKA har specifik erfaring med at hjælpe ledige akademikere i arbejde, så her er du i gode hænder.

 Hvis du eksempelvis arbejder inden for byggeri, kan det være en god idé at melde sig ind i 3FA (Faglig Fælles A-kasse). 3FA har et fagligt netværk, der dækker flere forskellige områder – heriblandt industri, byggeri og transport. Arbejder du indenfor disse fag, kan du få kyndige råd og vejledning under din jobsøgning.

Hvis du ikke kan finde en a-kasse, som passer specifikt til dit erhverv eller fagområde, kan du i stedet vælge en uafhængig a-kasse.

A-kasser til studerende

Selvom du er studerende, er det en god idé at blive medlem af en a-kasse. Kontingentet er tilmed gratis, så længe du overholder en række simple kriterier om din alder og, uddannelsestype og uddannelsens varighed.

Hvis du opfylder kravene og melder dig ind i a-kassen senest 12 måneder før du dimitterer, kan du være berettiget til dagpenge fra dag 1 som nyuddannet. Melder du dig ind senere, kan du først modtage dagpenge efter en karensperiode på 30 dage.

Det er i princippet ligegyldigt hvilken a-kasse du bliver medlem af, men som studerende anbefaler vi at du vælger en traditionel a-kasse. Traditionelle a-kasser har flere muligheder for at hjælpe dig ud på arbejdsmarkedet, og det kan være en fordel når du er nyuddannet uden erhvervserfaring.

Læs mere om a-kasser til studerende

A-kasser til selvstændige

Som selvstændig tænker du måske ikke på hvilken a-kasse du skal melde dig ind i, eller om du i det hele taget behøver en a-kasse.

Der er faktisk flere a-kasser, som er specifikt rettet mod selvstændige, heriblandt ASE og Business Danmark. Du kan muligvis også vælge en traditionel a-kasse, hvis du arbejder indenfor et specifikt fag, da du derigennem kan få adgang til et netværk af fagligt ligesindede.

Læs mere om a-kasser til selvstændige

A-kasser med lønsikring

Flere a-kasser tilbyder lønsikring til deres medlemmer. En lønsikring er værd at overveje, hvis du ønsker ekstra økonomisk tryghed under ledighed. Dagpengesatsen er nemlig ikke altid tilstrækkelig, særligt ikke hvis du har en højere månedsløn.

Med en lønsikring kan du få mellem 80 og 90 procent af din løn dækket, hvis du bliver ledig. Dine dagpenge bliver altså suppleret af et ekstra beløb, så du stadig kan betale dine regninger uden at måtte gå fra hus og hjem.

En lønsikring koster et ekstra beløb hver måned, og den kan også tegnes uafhængigt af a-kassen. Mange a-kasser tilbyder dog en lønsikring som del af deres samlede “pakke”, så her kan du med fordel samle både a-kasse og lønsikring i én betaling.

A-kasser med fagforening

Flere a-kasser er tilknyttet en traditionel eller gul fagforening. Du kan altså få både a-kasse og fagforening i en samlet pakke, hvis du ønsker dette.

Vær opmærksom på at der er stor forskel på traditionelle og gule fagforeninger, så husk at læse op på dette først.

Find en pakkeløsning med fagforening og a-kasse

Hvorfor skal jeg være medlem af en a-kasse?

En a-kasse er en forsikringsordning, der giver dig bedre vilkår som ledig. Du får ikke blot en højere sats end hvis du var på kontanthjælp, men også retten til at beholde hus og andre personlige ejendele.

Gode grunde til at blive medlem af en a-kasse

  • Ret til dagpenge når du er ledig. Dagpengesatsen er højere end kontanthjælpssatsen, og der er ingen regler for personlig formue. Du behøver altså hverken at sælge huset eller bilen, for at være berettiget til dagpenge.
  • Dagpenge i op til to år. Du kan få dagpenge i op til to år, hvilket er tilstrækkeligt for de fleste. Der er kun meget få krav, som skal overholdes når du får dagpenge.
  • Også mulighed for supplerende dagpenge. Bliver du ansat i en deltidsstilling og opfylder du en række betingelser, kan du få supplerende dagpenge. Du kan altså få løn som en fuldtidsansat, selvom du kun arbejder på deltid.
  • Hjælp, rådgivning og sparring. A-kassen står til rådighed, når du har brug for det. Du kan altid spørge om hjælp eller få gode råd til din jobsøgning, så du hurtigere kommer i job.
  • Din anciennitet kan flyttes mellem a-kasser. Du binder dig altså ikke til en bestemt a-kasse, men kan altid skifte uden at du skal starte forfra med at opnå ret til dagpenge.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar