Hvilken rolle spiller a-kasserne?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

A-kasserne administrerer udbetalingen af dagpenge, men hvilke roller har de ellers? Bliv klogere på hvad a-kassen kan gøre for dig, og hvorfor du bør være medlem.

Sikring mod arbejdsløshed

A-kassens vigtigste opgave er naturligvis at sikre din privatøkonomi, hvis du uheldigvis bliver ledig i en kortere eller længere periode. Man kan desværre aldrig vide om arbejdspladsen består for evigt, så her spiller a-kasserne en vigtig rolle ved at sikre omkring to millioner danske lønmodtagere en tålelig indkomst under ledighed.

Arbejdsløshedsdagpenge kan udbetales selvom du har personlig formue (eksempelvis hus eller bil), og du kan typisk få mere end kontanthjælpssatsen. Der er altså færre krav, og således er du bedre sikret mod perioder med arbejdsløshed.

Det er værd at nævne, at alle a-kasser udbetaler samme dagpengesatser. Det er staten, der finansierer størstedelen af dagpengesystemet, men du skal være medlem for at blive forsikret. Er du ikke allerede medlem af en a-kasse, kan du tjekke vores sammenligning af a-kasser for at finde de billigste muligheder netop nu.

Hjælp med uddannelse/kursus ved ledighed

En anden vigtig ting, som a-kassen kan hjælpe dig med, er uddannelser og kurser. Når du modtager dagpenge, kan du have adgang til følgende muligheder:

  • 6 ugers jobrettet uddannelse
    For dig, der eksempelvis er ufaglært ledig, eller kun har en kort uddannelse. Flere regler og krav er gældende, din a-kasse kan oplyse dig herom.
    Læs mere hos STAR.dk
  • Uddannelsesløft
    For dig, der er over 30, ufaglært eller faglært med en forældet uddannelse. Uddannelsesløft er gældende til en række erhvervsuddannelser, hvor der aktuelt er mangel på arbejdskraft. Flere regler og krav er gældende, din a-kasse kan oplyse dig herom.
    Læs mere hos STAR.dk

Formålet med at tilbyde uddannelser eller kurser, er at løfte dine kompetencer til et højere niveau. Efterfølgende kan du lettere finde arbejde, og håbet er naturligvis at skabe et større udbud af arbejdskraft i brancher som har mest brug for det.

Formidling af ledige stillinger

Mange a-kasser har deres egne jobportaler, hvor virksomheder kan slå jobannoncer op. Her får du altså en unik mulighed for at søge job, som passer specifikt til din ekspertise. Mange af stillingerne udbydes selvfølgelig også på andre jobportaler, men i din a-kasse er det ofte nemmere at tilpasse din profil så du kun ser relevante stillingsopslag.

A-kassen spiller derfor også en vigtig rolle, når du søger efter nyt job. Uanset om du er ledig, eller blot søger nye udfordringer.

Jobrådgivning

Flere a-kasser tilbyder jobrådgivning og/eller coaching. Ønsker du eksempelvis at søge nyt job? Vil du udvikle dine kompetencer? Er du i tvivl om din jobsøgningsstrategi?

Med en god a-kasse i ryggen har du mange muligheder, og de sidder klar til at hjælpe dig med lidt af hvert.

En anden vigtig service, som mange a-kasser yder, er at kigge dit CV og jobansøgning igennem. Du får konstruktiv feedback efterfølgende, så du bliver bedre til at skrive CV og jobansøgning.

Workshops og arrangementer

Mange a-kasser spiller også en rolle, når det kommer til udbygning af netværk. I de fleste fag er det meget vigtigt, at du opbygger og vedligeholder et godt netværk indenfor dit fagområde. A-kasserne kan være behjælpelige med dette, ved at arrangere workshops og begivenheder for medlemmerne. Her kan du møde nye mennesker i samme branche (eller andre brancher), således at du kan møde nye mennesker og bygge et godt netværk.

Et godt netværk må ikke undervurderes, da det ultimativt kan hjælpe dig med at lande drømmejobbet.

Medlemstilbud

Mange a-kasser har forskellige medlemstilbud og fordele, hvilket giver dig mulighed for at spare penge på hverdagsprodukter. Det kan være alt fra mobilabonnementer til tøj og andre fysiske produkter, som du måtte mangle.

Det kan altså hurtigt betale sig at blive medlem af en a-kasse, da fordelene kan give dig flere besparelser på andre poster i budgettet.

Vi anbefaler derfor altid, at du kigger medlemstilbud og -fordele igennem, når du melder dig ind i en fagforening og/eller a-kasse.

Hvis du både er interesseret i et medlemskab af a-kasse og fagforening, kan du bruge vores oversigt over fagforeninger og a-kasser til at finde det bedste “pakketilbud” på markedet.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar