Hvilken rolle spiller fagforeningerne?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Hvad gør fagforeningen for dig? Har du også tænkt over hvilken rolle fagforeningerne spiller, er du ikke alene. Bliv klogere på fagforeningernes rolle på arbejdsmarkedet her.

Løn- og arbejdsvilkår

I vores sammenligning af fagforeninger får du et komplet overblik over alle fagforeninger i Danmark. Størstedelen af fagforeningerne er opdelt i forskellige fagområder, og har derfor kun optag for medlemmer i bestemte erhverv. Fagforeninger af denne type kaldes “traditionelle fagforeninger”, og modstykket hertil kaldes “gule fagforeninger”. Fælles for dem begge er at de hjælper med at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår, men de traditionelle fagforeninger går skridtet længere.

Traditionelle fagforeninger hjælper med at sikre deres medlemmer ordentlige løn- og arbejdsvilkår, men de forhandler over overenskomster på plads med arbejdsgiverne.

Fagforeningernes vigtigste rolle er altså at sikre dig ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Ikke kun nu, men også fremadrettet gennem løbende forhandlinger.

I vores guide om overenskomster kigger vi nærmere på hele forhandlingsprocessen, og hvorfor fagforeningerne spiller en vigtig rolle i denne.

Konflikter og uenigheder på arbejdspladsen

Der kan opstå konflikter og uenigheder på alle arbejdspladser, og sommetider kan de være svære at løse når du står alene. Nogle gange kan du have brug for rådgivning fra en uvildig enhed, der står ved din side og kender reglerne.

Fagforeningen bakker dig op, hvis der opstår en konflikt på din arbejdsplads. Er du eksempelvis blevet uenig med ledelsen om dine arbejdsopgaver, eller føler du dig chikaneret af ledere eller kolleger, kan du tage fagforeningen med på råd.

Du kan også få adgang til juridisk bistand gennem din fagforening, hvis det skønnes nødvendigt.

Arbejdsskadesager

Hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke, som skyldes dit arbejde eller arbejdsforholdene, kan din fagforening hjælpe dig med anmeldelse af skade og behandling af din sag.

I forbindelse med arbejdsskader kan du have ret til godtgørelse og erstatning, og her kan fagforening være en vigtig hjælp. Der er nemlig forskellige frister og pligter, som skal overholdes, hvis din anmeldelse skal behandles ordentligt og effektivt.

Arbejdsskader kan også være en psykiske eller afledt af en allergisk reaktion. Herudover findes også begrebet “erhvervssygdomme”, som dækker over lidelser og sygdomme forårsaget af arbejdsforhold. F.eks. tennisalbue, tab af hørelse på grund af støjende maskiner og PTSD.

Din fagforening kan hjælpe og guide dig fra start til slut, så du ikke sidder alene med eventuelle tvivlspørgsmål.

Revalidering

Revalidering er til dig, der ikke længere kan varetage dit job på grund af nedsat arbejdsevne. Årsagerne kan være mange, og kan både indebære fysiske, psykiske eller sociale problemer.

Selvom det er kommunen der vurderer dine muligheder og træffer afgørelsen, kan din fagforening fungere som en hjælpende hånd undervejs. Du kan nemlig altid gå til din fagforening og fortælle om din situation, hvorefter fagforeningen kan guide dig til rette instans.

Karriererådgivning og -planlægning

Der er forskel på mulighederne i de enkelte fagforeninger, men størstedelen tilbyder karriererådgivning og hjælp til planlægning af dit arbejdsliv. Det er et stærkt kort at have ved hånden, hvis du er i tvivl om hvor du får bedst gavn af dine færdigheder og samtidig får et interessant job.

Mange fagforeninger har særlige rådgivere ansat, som du kan tage fat i når du har behov for det. Rådgivningen kan eksempelvis finde sted over telefonen eller ved et fysisk møde, hvor du kan stille spørgsmål og udvide din horisont.

Netværk

Nogle fagforeninger arrangerer blandt andet workshops og andre nyttige tiltag, som er frivillige at deltage i. Her kan du møde andre mennesker i samme branche, og I kan dele jeres viden indbyrdes. Dette er en god måde at møde ligesindede fra andre arbejdspladser på, så du kan udbygge dit netværk og dygtiggøre dig i dit arbejde.

På workshops er det også muligt at dykke ned i en specifik færdighed og forbedre denne, eller lære nye måder at udføre et bestemt stykke arbejde på.

Det er primært i de traditionelle og fagligt afgrænsede fagforeninger, at du har disse muligheder. I de gule fagforeninger er det sværere at udbygge dit netværk, da medlemmerne kommer fra forskellige erhverv.

Branchekendskab

Traditionelle og branchespecifikke fagforeninger kender dit erhverv, og ved hvad der rører på sig. Er du eksempelvis læge, giver det måske bedst mening at være medlem af Lægeforeningen. Her kan du få hjælp og vejledning, som er specifikt tilpasset din branche, og du står aldrig alene når du har brug for hjælp.

En gul fagforening kender selvfølgelig også din branche og kan ligeledes spille en vigtig rolle her, men de har ikke altid samme dybe, indgående kendskab til hver enkelt specifikke branche.

Hvis du er i tvivl om der findes specifikke fagforeninger for din branche, kan du tjekke vores guide: Hvilken fagforening hører jeg til? I guiden har vi samlet alle fagforeninger i Danmark, så du nemt kan se hvilken fagforening du hører til.

Medlemstilbud

Mange fagforeninger har et specielt fordelsunivers, hvor medlemmer kan finde særlige tilbud på produkter og tjenester. Det kan være alt fra rabatter på mobilabonnementer til dagligvarer, og udvalget varierer fra fagforening til fagforening.

Du kan altså spare penge på ting, du alligevel bruger i din hverdag, når du melder dig ind i en fagforening.

Dette er naturligvis ikke fagforeningens vigtigste rolle, men til gengæld kan du “tjene” lidt af medlemskontingentet ind igen, ved at gøre brug af tilbuddene.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar