Nyt internet? Her er mulighederne på din adresse

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Hvis du undrer dig over hvilke muligheder du har for at få internet på din adresse, er du ikke alene. I disse tider går det hurtigt med udviklingen af nye bredbåndsprodukter, og hvis du ikke har skiftet internetabonnement i flere år kan der være mange penge at spare.

Nye udbydere er kommet til markedet, og mange af dem tilbyder lynhurtige forbindelser til lave priser. Konkurrencen er hård, og det kan derfor godt betale sig at lave et løbende tjek på din adresse for at se hvad de billigste og bedste udbydere kan tilbyde dig.

Her er alle dine muligheder

I denne tabel får du overblik over alle dine muligheder for at få internet i hjemmet. Tabellen indeholder alle nuværende teknologier, samt gennemgang af disse. Bemærk at det ikke er sikkert du har adgang til alle de forskellige muligheder. Dette kan du undersøge ved at lave et opslag på din adresse, og vi beskriver hvordan du gør dette under tabellen.

Bredbånd via TV-stik (ANBEFALET)
Hastigheder op til 1000/100 Mbit
Mest udbredte teknologi, der udmærker sig ved at kunne levere høje hastigheder over det meste af landet. Der er stor konkurrence blandt mange udbydere, og prisen er i den lave ende.
Vi anbefaler en internetforbindelse via TV-stik hvor det er muligt, da du får en hurtig forbindelse til en fornuftig pris.
Bredbånd via fiber (HURTIGST)
Hastigheder op til 1000/1000 Mbit
Hurtigste og mest fremtidssikrede teknologi, der udmærker sig ved at sikre en internetforbindelse med høj stabilitet. Da fibernettet ejes af en lang række forskellige leverandører, som udbyderne lejer sig ind på, kan prisen variere i forhold til hvilket net du er tilkoblet.
Hvis du vil have den hurtigste og mest stabile forbindelse, er en fiberforbindelse det rigtige valg.
Bredbånd via telefonstik
Hastigheder op til 150/30 Mbit
De færreste har i dag brug for en fastnettelefon, men i mange boliger er telefonstikket stadig eneste mulighed for at koble sig til internettet. Generelt anbefaler vi kun denne type internet som en nødløsning, men i visse områder kan hastigheden faktisk nå op i et acceptabelt niveau.
Mobilt bredbånd
Hastigheder op til 71/43 Mbit
Mobilt bredbånd er et interessant alternativ, som flere og flere udbydere nu også er begyndt at konkurrere på. Prisen bliver hele tiden lavere, mens hastigheden bliver højere. Ulempen er dog at mængden af inkluderet data er begrænset, men flere er dog begyndt at tilbyde mobilt bredbånd med fri data.

Se hvad du kan få på din adresse

Vi anbefaler altid at vælge en kablet internetforbindelse hvor det er muligt, og denne kan leveres via én af følgende typer kabel:

Brug Energistyrelsens hjemmeside til at tjekke din adresse

Vi anbefaler at du først og fremmest bruger Tjekditnet.dk til at undersøge, hvilke forbindelsesmuligheder du har på din adresse:

Find udbyder på Tjekditnet
På Energistyrelsens hjemmeside, Tjekditnet.dk, er det muligt at lave et adresseopslag og se hvilke udbydere der kan levere på din adresse. Screenshot: Tjekditnet.dk

Hos Tjekditnet.dk får du svar på følgende om din adresse:

 • Tilgængelige hastigheder
 • Tilgængelige forbindelsestyper
 • Tilgængelige udbydere

Hvis du ikke ved hvilke muligheder du har, er dette således et godt sted at starte.

Vi mener at det bedste bredbånd leveres gennem kabler, og her anbefaler vi først og fremmest at du tjekker den offentlige side Tjekditnet.dk for at se præcist hvad du kan få på din adresse.

Som nævnt er Tjekditnet.dk en service udbudt af Energistyrelsen, og her får du altid retvisende oplysninger om præcist hvilke forbindelsesmuligheder du har. De har nemlig oplysninger om ledninger og kabler gemt i deres egen database, og dermed får du et ganske godt overblik.

Vi anbefaler derudover også at du laver et adressetjek direkte hos de billigste og bedste udbydere i landet, da de i nogle tilfælde har bedre og mere opdaterede informationer til rådighed:

#1kviknet-logo
Kviknet
 • Op til 1000 Mbit/s
 • Via kabel-TV, fiber eller telefonstik
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 199 kr./md.
Min. pris 1.194 kr.
#2Fastspeed-Logo
Fastspeed
 • Op til 1000 Mbit/s
 • Via kabel-TV eller fiber
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 249 kr./md.
Min. pris 1.494 kr.
#3Oister-Logo
Oister
 • Op til 71 Mbit/s
 • Mobilt bredbånd
 • Fra 5 GB data
 • Ingen binding
Fra 49 kr./md.
Min. pris 49 kr.
#4Telenor-Logo
MaxSpeed
 • Op til 1000 Mbit/s
 • Via kabel-TV, fiber eller telefonstik
 • Ingen binding
Fra 249 kr./md.
Min. pris 249 kr.

Fælles for ovennævnte udbydere er at de tilbyder billige bredbåndsforbindelser over det meste af landet, og de kan både levere bredbånd gennem kabel-TV nettet, fibernettet, det gamle kobbernet eller det mobile netværk.

Hvilken forbindelse skal du vælge?

Det kan være svært at gennemskue præcist hvilken forbindelse du skal vælge, da der er mange muligheder.

Hvis du nu har gjort dig overblik over hvilket bredbånd du kan få på din adresse, men stadig er i tvivl om hvad du skal vælge, er herunder en gennemgang af de forskellige muligheder.

1. Bredbånd via TV-stikket

Fastspeed, Kviknet og Hiper leverer billigt bredbånd via TV-stikket, og hvis du ikke ved hvilken type bredbånd du skal vælge kan du næsten med sikkerhed finde et abonnement der passer til dit behov i denne kategory. En stor del af alle danske husstande i byområder er tilsluttet kabel-TV nettet, så denne mulighed er værd at kigge nærmere på.

Denne type bredbånd kan give dig en høj hastighed på op til 1000 Mbit, men ulempen er at forbindelsen er stærkt asymmetrisk. Det betyder at mens du kan downloade ved 1000 Mbit, kan du “kun” uploade/sende med hastigheder mellem 60 og 100 Mbit – og din forbindelse påvirkes desuden kraftigt af eksterne faktorer samt andre brugere i nabolaget.

2. Bredbånd via fiber

Der etableres nyt fibernet mange steder i landet, og flere forskellige leverandører graver i øjeblikket kabler ned i udvalgte områder.

Generelt anbefaler vi at du kigger på enten Fastspeed, Kviknet eller Waoo for at blive klogere på de bedste priser og produkter i dit område.

Fibernettet er lynhurtigt, og spås til at blive fremtidens internet. Det er desuden mere stabilt og pålideligt, da lyslederkabler ikke på samme måde påvirkes af distancer og/eller antal samtidige brugere i et område. Flere udbydere kan derfor garantere din hastighed på alle tider af døgnet, fordi kapaciteten er så høj.

3. Bredbånd via telefonstikket

Du kan med 99% sandsynlighed få bredbånd leveret via dit telefonstik, men det er ikke altid et ideelt valg. Er du i tvivl om hvilket bredbånd du skal vælge, bør telefonstikket være dit sidste valg.

Kviknet eller YouSee er værd at undersøge, hvis du alligevel ønsker at undersøge hvilke hastigheder du kan få på bredbånd gennem dit telefonstik. Hos YouSee tilbyder de noget de kalder hybrid bredbånd, som er en kombination af bredbånd gennem telefonstikket og mobilt bredbånd. Forbindelserne samles så til én forbindelse, som du kan bruge ubegrænset.

Størstedelen af alle boliger over hele landet har et telefonstik, da det var en del af den kritiske infrastruktur før i tiden. I dag er mobiltelefoner dog blevet allemandseje, og flere har derfor valgt at droppe den gamle fastnettelefon med tilhørende abonnement. Samme kabler bruges til internetforbindelser, men da kobberet ofte er gammelt og dårligt kan der ikke altid trækkes høje hastigheder.

4. Mobilt bredbånd

Oister, CBB Mobil og 3 Danmark tilbyder fordelagtige abonnementer på mobilt bredbånd, hvor du får en stor mængde data med i dit abonnement. De tilbyder også abonnementer med ubegrænset data, dog med en månedlig fair-use grænse.

Prisen på mobilt bredbånd har været faldende i mange år, og hvis du ikke ved hvilket bredbånd du skal vælge, kan denne løsning være værd at overveje. Især hvis du eksempelvis bruger meget tid i et sommerhus, eller gerne vil kunne tage dit internet med på farten.

Denne type bredbånd fungerer i hele landet, og du kommer på nettet i løbet af få dage. Alt det kræver er et trådløst modem/router og et SIM-kort, som du får tilsendt med posten. Der skal ikke installeres kabler, og du behøver derfor ikke vente på en tekniker.

Hvilken hastighed har du brug for?

De fleste bredbåndsabonnementer er i dag hurtige nok til at kunne opfylde de fleste behov, men der kan være særlige omstændigheder der gør at du har behov for en hurtigere forbindelse.

Herunder finder du vores generelle råd til hvilken bredbåndshastighed du bør vælge.

Op til 50 Mbit/s – til de små behov

 • 1-2 personer online samtidig
 • Nyhedslæsning
 • E-mails
 • Opskrifter

Bredbåndsforbindelser på op til 50 Mbit/s kan sagtens fungere til de fleste behov, men det må forventes at der kan opstå problemer hvis flere bruger nettet samtidigt til eksempelvis streaming eller computerspil.

En forbindelse i denne hastighedsklasse vil eksempelvis ikke kunne fungere hvis én spiller computer mens en anden streamer og/eller sender større filer over nettet.

Der er heller ikke altid en anseelig prisforskel (hvis overhovedet nogen) mellem 50 Mbit-forbindelser og hurtigere forbindelser, så det kan måske i alle tilfælde bedre betale sig at vælge en hurtigere forbindelse.

100 Mbit/s – til den lille husstand

 • 2-3 personer online samtidig
 • Computerspil
 • Streaming af musik

Hvis du er i tvivl om hvilken bredbåndshastighed du skal vælge, er 100 Mbit/s ofte mere end rigeligt. Der er da heller ikke så stor forskel på prisen i forhold til langsommere forbindelser, så her får du altså et godt abonnement til de flestes behov.

Med 100 Mbit/s er det ikke noget problem for flere at bruge forbindelsen samtidig. Eksempelvis vil 2-3 personer sagtens kunne spille computer alle streame musik på samme tid men det kan begynde at knibe hvis alle eksempelvis ser film samtidig, spiller computer eller sender filer over nettet.

300 Mbit/s – til børnefamilien

 • 3-4 personer online samtidig
 • Computerspil
 • Streaming af film og TV

Til den moderne børnefamilie er det en god idé at overveje en hurtigere forbindelse, men her kan det også være nødvendigt at kigge på upload-hastigheden. Når bredbåndsforbindelsen blot angives som en “300 Mbit-forbindelse”, betyder det som regel at upload-hastigheden er langsommere. Upload-hastigheden er vigtig hvis man ofte sender store filer over nettet, men også hvis man eksempelvis bruger Google Drev eller iCloud til at gemme billeder, video og data.

1000 Mbit/s – til hjemmearbejdspladsen og store familier

 • 5-6 personer online samtidig
 • Download/upload af store filer
 • Hjemmearbejdsplads

Med 1000 Mbit/s kan de flestes behov imødekommes. Selvom I er en stor familie med flere større hjemmeboende børn, vil en bredbåndsforbindelse med denne hastighed ikke have nogen problemer med at levere hurtig internetforbindelse til alle.

Vi anbefaler en fiberforbindelse i denne sammenhæng, men en god forbindelse via kabel-TV nettet på 1000/100 Mbit/s kan også sagtens bruges.

Undersøg om du kan få fibernet

Hvis du er i tvivl om hvilket bredbånd du skal vælge, er det en god idé først og fremmest at undersøge om du kan få fibernet på din adresse.

Med fibernet kan du fremtidssikre din bolig, samtidig med at du får markedets hurtigste internet til en god pris. Er du fortsat ikke koblet på fibernettet i din bolig, anbefales du at holde øje med Energistyrelsens Bredbåndspulje. Her kan du læse informationer om hvordan du ansøger om at få etableret fibernet i området.

Bredbåndspuljen hjemmeside
På Energistyrelsens hjemmeside kan du søge om tilskud til etablering af fibernet gennem Bredbåndspuljen. Der afsættes hvert år nye midler gennem denne pulje. Screenshot: Ens.dk

Det er en tidskrævende proces, men fordelen ved at blive godkendt til Bredbåndspuljen er at du får et tilskud til etableringen og dermed ikke skal betale en høj tilslutningsafgift til fiberleverandøren.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar