Hvilket webhotel skal du vælge? Et webhotel er ikke bare et webhotel. Der findes hundredvis af muligheder, og det kan betale sig at vide hvad du skal kigge efter. Vi gennemgår de vigtigste parametre, som du bør overveje før køb.
Hvilket webhotel er bedst?
Vi har opdelt udvalget af webhoteller i tre kategorier: Begynder, vokseværk og store sites. Herunder er vores anbefalinger netop nu.
#1![]() |
Bedst til begyndere
|
Fra 9,50 kr. Pris/md. |
|
#2![]() |
Bedst til vokseværk
|
Fra 9,38 kr. Pris/md. |
|
#3![]() |
Bedst til store sites
|
Fra 9,99 kr. Pris/md. |
Webhoteller – kort og godt
- Linux eller Windows? De fleste billige webhoteller benytter Linux. Dette åbner blandt andet op for WordPress, som er verdens mest populære CMS.
- 1-klik installation af hjemmesider. Med denne funktion kan du nemt installere dit hjemmesidesystem, så du kan komme i gang med at bygge hjemmesiden.
- Plads. De fleste webhoteller har masser af plads, men har du planer om at bygge en stor hjemmeside er det en god idé at vælge et webhotel med mindst 10 GB eller mere.
- Skalerbarhed. De fleste webhoteller kan nemt op- og nedgraderes, men hos nogle udbydere kan du hurtigt vokse ud af de tilbudte produkter. Undersøg derfor dine muligheder for at vokse, og vælg en udbyder som passer til dit ambitionsniveau.
- Brugervenlighed. Det er en god idé at vælge et webhotel, som er nemt at anvende. Så sparer du tid, og kan i stedet fokusere på drift af hjemmesiden.
- Sikkerhed og backup. Det er vigtigt at tage sikkerheden alvorligt. Kig blandt andet efter en udbyder med automatisk backup af webhoteller, samt mulighed for gratis SSL certifikat.
- Kundeservice og support. De fleste webhoteller kommer med skriftlig support. Telefonisk support koster normalt ekstra, men er sjældent nødvendigt.
- Pris. Webhoteller fås fra kun 10 kroner om måneden og op til flere hundrede kroner. Til en ny hjemmeside er et billigt webhotel ofte tilstrækkeligt.
- Dansk eller udenlandsk webhotel? Det kan friste at vælge et billigere webhotel med udenlandske rødder, men pas på med dette. En dansk hjemmeside bør placeres på en dansk server, for at sikre optimal hastighed og adgang for dine besøgende.
Webhotellets styresystem – Linux eller Windows?
Størstedelen af de billige webhoteller er såkaldte Linux-webhoteller, hvilket betyder at Linux benyttes som styresystem. Alternativet er et Windows webhotel, som som giver nogle andre muligheder.
Hos nogle udbydere kaldes løsningerne også for PHP (Linux) eller ASP/ASP.net (Windows).
For at forstå forskellene, skal du blandt andet være bekendt med programmeringssprog såsom ASP, PHP og SQL.
Da denne guide primært er til nye og let øvede hjemmeside-ejere, vil vi ikke gå i dybden med de tekniske detaljer her.
Vi anbefaler at du vælger et Linux webhotel, medmindre du har helt bestemte behov som kun kan imødekommes på et Windows webhotel. Et Linux webhotel giver dig adgang til et stort univers af gratis systemer, eksempelvis WordPress, som uden sammenligning er det mest benyttede Content Management System (CMS) i verden.
1-klik installation af hjemmesidesystemer
For blot få år siden var det utænkeligt, at man kunne installere en komplet hjemmeside med enkelte museklik. Vi har oprettet dusinvsis af hjemmesider de seneste 10 år, og processen har hver gang været besværlig og tidskrævende.
Med 1-klik installation af hjemmesidesystemer såsom WordPress, Joomla og Drupal kan du lynhurtigt komme i gang med det, der betyder noget: At skrive gode artikler og producere indhold, der hjælper dine besøgende.
Vi anbefaler, at du vælger et webhotel med adgang til 1-klik installation af dit ønskede hjemmeside-system. Du sparer en masse tid og besvær, og samtidig kommer du hurtigt i gang.
Plads
En almindelige hjemmeside kræver mindre end én gigabyte plads. Hvis du spekulerer på hvilket webhotel du skal vælge, behøver du altså ikke at bekymre dig om dette. Der er normalt mere end rigeligt plads på selv de billigste webhoteller, så dette bør du først tænke på når du skal flytte en større hjemmeside eller har planer om at åbne en stor webshop.
Skalerbarhed
Det er altid en god idé at tænke mere end 12 måneder frem, før du beslutter hvilket webhotel du skal vælge. Har du planer om at bygge en hjemmeside, som skal vokse sig stor på længere sigt, anbefaler vi at du vælger en udbyder med både små og store webhoteller.
Vi har selv opgraderet vores webhoteller ad flere omgange, og det er nemmere end at skulle flytte hjemmesiden til en helt ny udbyder.
Brugervenlighed
De fleste webhoteller er nemme at anvende, og du vil hurtigt opdage hvis et specifikt webhotel er svært at administrere. Brugervenlighed starter nemlig ved oprettelse af webhotellet, og denne proces afslører derfor hvor nemt eller besværligt dit kommende webhotel bliver at administrere.
Har du nemt ved at finde et passende webhotel med tilhørende domæne hos din ønskede udbyder, er der gode chancer for at brugervenligheden generelt er på et højt niveau.
Sikkerhed og backup
Alle udbydere af webhoteller er enige om, at sikkerheden skal tages seriøst. Men hvad skal du egentlig kigge efter, når du vil have det sikreste webhotel på markedet?
Vi anbefaler, at du vælger en udbyder som stiller følgende funktioner til rådighed:
- Overvågning af filer og aktivitet på alle webhoteller
- Automatisk scanning og bekæmpelse af skadelige filer
- Mulighed for 2-faktor login
- Adgang til SSL certifikat (gerne gratis)
Ydermere anbefaler vi, at du vælger en udbyder som tager løbende backup af hele dit webhotel. På den måde kan du nemt rulle en opdatering tilbage, eller genskabe hele dit webhotel fra en tidligere dato.
Kundeservice og support
Du behøver ikke nødvendigvis at bekymre dig om kundeservice eller support, når du skal vælge dit nye webhotel. Vores generelle erfaring er at kundeservice altid er indenfor rækkevidde, og at support generelt er god.
Hvad angår support, er det dog værd at bemærke at du ikke skal forvente teknisk hjælp til dit webhotel. Supporten er primært til for at løse problemer forbundet med webhotellet, og kan altså normalt ikke hjælpe dig tekniske problemer på din hjemmeside.
Ønsker du eksempelvis telefonsupport, skal du normalt betale ekstra. De fleste danske udbydere tilbyder ikke dette, da behovet generelt er småt. Skulle “uheldet” være ude, kan du i de fleste tilfælde finde hjælp hos en programmør eller udvikler.
Pris
Hvilket prisleje er ideelt, når der skal vælges et nyt webhotel? Webhoteller starter på bare 10 kroner, og en sådan løsning kan fint bruges til en simpel hjemmeside.
Har du et firma, er prisen på et webhotel en meget lille afskrivning. Prisen er som regel først en større bekymring, i takt med at behovet for ydeevne og båndbredde stiger. Har du eksempelvis en stor webshop med en masse funktioner, kræver det i sagens natur et større webhotel – og dette vil kunne mærkes i budgettet.
Dansk eller udenlandsk webhotel?
Det anbefales til enhver tid at have webhotellet placeret så tæt på dine besøgende, som muligt. Har du en dansk hjemmeside, anbefaler vi derfor at du har den liggende hos en dansk udbyder af webhoteller.
Udenlandske webhoteller er måske en smule billigere end de danske, men afstanden dertil kan påvirke hastigheden – og dermed indlæsningstiderne. Dette er dårligt for brugeroplevelsen, og hvis du vil findes på Google er det bedst at vælge et hurtigt webhotel i samme land som dine besøgende kommer fra.
Er der tale om en international hjemmeside med besøgende fra hele verden, bør du undersøge mulighederne med et CDN (Content Delivery Network). Et CDN kan knyttes til ethvert webhotel, og fungerer som et ekstra “lag” mellem dit webhotel og den besøgende. Et CDN kan gemme din hjemmeside på flere lokationer over hele verden, således at den hurtigt kan indlæses fra alle lande.