Kan du få fibernet på din adresse?

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Flere og flere husstande kobles på det lynhurtige fibernet, men det kan være svært at gennemskue hvor der præcist er gravet fiber ned og om du har mulighed for at blive koblet herpå.

I modsætning til andre typer bredbånd, er fibernettet nemlig ikke reguleret på samme måde. Det betyder at der ikke er en fælles oversigt over mulighederne på netop din adresse, men at du i stedet skal søge på egen hånd blandt de mange udbydere.

Selvom det lyder kompliceret, er der gode råd at hente.

Vi har samlet en guide herunder, der hjælper dig med at undersøge om du kan få fibernet på din adresse – og hvordan.

Sådan undersøger du om du kan få fiber

Find udbyder på Tjekditnet
Med Energistyrelsens service “Tjek dit net” kan du indtaste din adresse og få præcist svar på hvem der tilbyder fibernet på din adresse. Screenshot: Tjekditnet.dk

Fibernet, fiberbredbånd eller fiberoptisk bredbånd. Det er fælles betegnelser for det samme hurtige produkt, og for nemheds skyld kalder vi det bare fibernet i denne artikel.

Det kan være svært at regne ud om du kan få fibernet på din adresse, hvis du ikke lige ved hvem der har nedgravet ledningerne i lokalområdet.

Du kan derfor ikke bare kontakte en tilfældig udbyder og spørge om du kan få fiber, da de ikke kan give dig et fyldestgørende svar om hvad konkurrenterne tilbyder.

For at undersøge om du kan få fiber, er det derfor vigtigt at være klar over følgende:

Før du undersøger: Forskellen mellem leverandør og udbyder

Når du skal undersøge om du kan få fibernet på din adresse, skal du vide at der findes to forskellige aktører:

 • Leverandør
 • Udbyder

Leverandøren kan eksempelvis være det lokale energiselskab, der har nedgravet fibernettet i dit område. De ejer derfor det fysiske net af fiberoptiske kabler.

Udbyderen kan eksempelvis være Waoo eller Telenor. Disse har indgået aftaler med leverandøren om at tilbyde internetabonnementer gennem fibernettet i dennes område.

 1. Start undersøgelsen på Tjekditnet.dk

Tjekditnet.dk er Energistyrelsen egen hjemmeside, og her finder du nok Danmarks bedste overblik over muligheder i netop dit område.

Energistyrelsen er jo i sagens natur en offentlig myndighed, og de ligger derfor inde med detaljerede informationer om dækning i alle afkroge af landet. De ved med andre ord meget præcist hvilke kabler der er gravet ned ved din bopæl, og det er således den nemmeste måde at starte undersøgelsen på.

2. Noter hvilke udbydere du kan få fiber hos

Når du har tjekket din adresse hos Tjekditnet.dk og opdaget at du kan få fibernet, er det en god idé at notere navnene på de forskellige udbydere ned.

Tjekditnet.dk har nemlig ikke altid alle udbydere med i deres oversigt, så det kan være en god idé at udvide undersøgelsen efterfølgende.

3. Lav et adresseopslag hos de billigste udbydere af fibernet

Udover de udbydere som Tjekditnet.dk har listet for din adresse, anbefaler vi at du tjekker din adresse hos landets billigste udbydere af fibernet. Det skyldes at de i øjeblikket forhandler vidt og bredt med leverandørerne, og du kan derfor være heldig at finde en udbyder med en billigere/bedre løsning hvis du selv laver lidt ekstra research.

Herunder er de udbydere, vi anbefaler dig at tjekke: 

#1Fastspeed-Logo
Fastspeed
 • Fra 1000/500 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 299 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.794 kr.
#2bolignet-logo
Bolignet
 • Fra 1000/500 Mbit/s
 • Router kan tilkøbes
 • 6 mdr. binding
299 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.794 kr.
#3kviknet-logo
Kviknet
 • Fra 100/100 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 299 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.794 kr.
#4hiper-logo
Hiper
 • Fra 100/100 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 299 kr./md.
Min. 6 mdr. 2.192 kr.
#5Telenor-Logo
Telenor MaxSpeed
 • Fra 200/200 Mbit/s
 • Gratis router
 • Ingen binding
Fra 299 kr./md.
Min. pris 299 kr.
#6boxer_logo
Boxer
 • Fra 1000/500 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 319 kr./md.
Min. pris 1.914 kr.
#7waoo-logo
WAOO
 • Fra 200/200 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 319 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.914 kr.
#8stofa-logo
Stofa
 • Fra 30/30 Mbit/s
 • Gratis router
 • 6 mdr. binding
Fra 259 kr./md.
Min. 6 mdr. 1.852 kr.

Abonnementer og priser er ajourført 26. april2021.

Sådan etableres fibernet hos dig

Hvis du ikke har fibernet, kan det være en langvarig proces. Dette afhænger dog af hvilke planer der er for dit lokalområde, samt hvilken afstand der er til nærmeste central.

I disse dage etableres fibernettet i mange områder af landet gennem Bredbåndspuljen, som der kan ansøges hos hvis du ønsker tilskud til etableringen. Dette er dog en længere proces, som kræver at man i et boligområde går sammen og sender en fælles ansøgning.

I praksis etableres fibernettet som led i denne proces:

1. Du modtager brev om at fibernet etableres i dit område

Her på adressen fremsendte TDC et brev i starten af 2020, hvor de informerede om at fiber ville blive etableret langs vejnettet. Deri lå også et tilbud om at lade ejendommen blive koblet på det nye fibernet gratis, såfremt det blev besvaret inden en bestemt dato.

2. Der graves fiber ned i dit område

Efterfølgende går gravearbejdet i gang. Asfalt brydes op, der graves render i jorden og fliser løftes og fjernes midlertidigt.

Arbejdet er hurtigt overstået, og på under en måned kan der være etableret fibernet i dit område.

3. Der etableres fiberbokse i dit boligområde

I et villaområde vil fibernettet typisk blive trukket til en boks, hvor disse er samlet og klar til at blive ført ind på din ejendom.

I større boligbyggerier trækkes fibernettet typisk ind sammen med andre installationer, men føres ikke op til de enkelte lejligheder før beboeren selv ønsker dette.

4. Du kan bestille den ønskede fiberforbindelse

Når du har besluttet dig for hvilken udbyder du ønsker at være kunde hos, bestiller du fibernettet på samme måde som når du bestiller andre slags internetforbindelser.

Det vil typisk kræve et teknikerbesøg på din adresse, og hvis du bor i hus skal der muligvis også et gravefirma ud for at trække ledningen ind til dit hus. Normalt er der inkluderet et vist antal meters gravearbejde i forbindelse med oprettelsesprisen, men hvis afstanden er højere kan det koste en smule ekstra.

Der opsættes normalt en boks udvendigt på din ejendom, samt en lille boks indvendigt hvorpå du tilkobler en router.

Derfor er fibernet bedre end andre typer bredbånd

Der er mange fordele ved fibernettet i forhold til andre typer internet. En af de klareste fordele er selvfølgelig hastigheden, men også kapaciteten på nettet.

Påvirkes ikke af afstand til nærmeste central

Da fibernettet i sagens natur leveres gennem lyslederkabler, påvirkes hastigheden ifølge Fibia ikke af afstanden til nærmeste central.

Det betyder eksempelvis at hvis du bor i et landdistrikt, skal du ikke længere bekymre dig om tab af hastighed når du bruger nettet. Fibernettet er lige hurtigt om du bor i byen eller på landet.

Højere kapacitet

Med gammeldags kabler gælder samme problemer for din internetforbindelse, som på vejene: Ved myldretid sander vejene til, og trafikken rykker sig langsommere. Det samme gælder på nettet.

Eksempelvis kan du på det gamle kobbernet opleve stærkt nedsat hastighed i perioder, hvor alle bruger nettet samtidig.

Dette er ikke et problem med fibernet, da kapaciteten er markant højere og din egen hastighed ikke nedsættes ved mange samtidige brugere af nettet.

Mulighed for symmetriske hastigheder

Med fibernettet er det ofte muligt at få symmetriske hastigheder, hvilket vil sige at download- og upload-hastighederne er lige hurtige.

Dette har blandt andet betydning for hvor hurtigt du kan sende større filer, og det er særligt fordelagtigt når der spilles computer, afholdes Skype-møder og lignende.

Det kan du med fibernet

Med fibernettet er der mange muligheder. I dag leveres der normalt hastigheder på op til 1.000 Mbit/s via fibernettet, men dette kan blive markant hurtigere i fremtiden.

Fibernettet er blandt andet et oplagt valg for dig, der bruger din internetforbindelse til følgende formål:

 • Computerspil
 • Streaming af film og musik
 • Videokonferencer og online undervisning

Familier med børn kan også have glæde af fibernettet, da kapaciteten på forbindelsen er markant højere end andre typer forbindelser, og alle kan derfor benytte internettet samtidig uden problemer.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar