Sådan spotter du en falsk webshop

Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer vores daglige drift.

Falske webshops er desværre meget udbredte, og de har alle ét fælles formål: At narre dig for dine betalingsoplysninger, så de kan trække penge fra din konto.

Ofte ser de falske webshops ellers ganske troværdige ud med danske tekster og certifikater der skal overbevise dig om at det er et trygt og sikkert sted at handle. Virkeligheden er desværre bare en anden, og det kan koste dig mange penge at shoppe i en falsk webshop.

Hvis du som flertallet af danskere synes det er svært at skelne mellem ægte og falske webshops, har vi her samlet en række gode råd du kan følge.

1. Undersøg om webshoppen har en fysisk adresse

En af de vigtigste indikatorer er at tjekke om webshoppen har en fysisk adresse. En rigtig webshop har typisk CVR/VAT nummer stående i bunden af siden sammen med adresse og andre kontaktoplysninger, således at du kan slå virksomheden op og tjekke at den rent faktisk eksisterer.

I nogle tilfælde skal du ind på en “Om os”- eller “Kontakt os”-side, før du finder de relevante kontaktoplysninger.

Hvis webshoppen ikke har synlige og let tilgængelige oplysninger af nogen art, er dette et vigtigt faresignal.

2. Undersøg om webshoppen yder kundeservice på dit sprog

En webshop med dansk tekst bør have dansk-talende kundeservice, og disse bør være til at komme i kontakt med.

Først og fremmest bør du undersøge om webshoppen har synlige kontaktoplysninger i form at telefonnummer og/eller e-mail adresse. Dernæst kan du prøve at kontakte webshoppen.

Hvis du ikke modtager svar eller får et svar på engelsk, er der god grund til at være skeptisk.

Du skal dog også være opmærksom på at mange af de store multinationale webshops ikke nødvendigvis tilbyder dansktalende kundeservice, så dette er ikke isoleret set et decideret faresignal.

3. Kig efter kundeanmeldelser

Lav en søgning på Google efter webshoppens navn, eller prøv at søge efter “XX erfaringer”, “XX anmeldelser”, “Er XX ægte” eller lignende, hvor “XX” byttes ud med webshoppens navn. Hvis det er en engelsk webshop, kan du prøve samme fremgangsmåde på engelsk: “XX experiences”, “XX customer reviews” eller “Is XX real or fake”.

Det er normalt for danske webshops at have anmeldelser på Trustpilot, ligesom de typisk er at finde på både Google Maps og sociale medier såsom Facebook og Instagram.

Jo flere informationer du kan finde fra andre kunder, jo mere troværdig er webshoppen.

Har webshoppen ingen anmeldelser eller omtale nogen steder på internettet, er der god grund til at have en vis skepsis.

Skriv en kommentar