Sådan undgår du telefonsælgere

Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer vores daglige drift. Vi håber du finder indholdet brugbart, og hører gerne din mening i kommentarfeltet nederst.

Telefonsælgere er – måske med god grund – ikke altid blandt de mest vellidte mennesker. Ofte ringer de på ubelejlige tidspunkter, og man presses ofte til at tage stilling til noget øjeblikkeligt. Det kan i nogen tilfælde også vise sig at være en dyr affære at sige “ja” til en telefonsælger, hvis man ikke er indforstået med forbeholdene.

Hører til blandt de mange der helst undgår de påtrængende telefonsælgere, er der heldigvis råd at hente.

I denne guide har vi samlet de bedste og mest effektive råd til at undgå telefonsælgere.

Undlad at deltage i konkurrencer på nettet

Konkurrencer på nettet er ofte udformet således, at du først bedes svare på en række spørgsmål. Dernæst ledes du til en side, hvor du “bare lige” skal udfylde dine kontaktinformationer – du skal jo kunne kontaktes, hvis du vinder ikke sandt?

Mange af disse konkurrencer har desværre ofte andre hensigter end hvad de udgiver sig for, og ofte er konkurrencer lavet for at kunne indsamle kontaktoplysninger til videresalg. Dette “accepterer” mere eller mindre vidende på baggrund af lange tekster med små skrifttyper, som typisk står skrevet i forbindelse med at du udfylder dine kontaktoplysninger.

Deltag kun i konkurrencer fra sider, du kender

En god måde at sikre sig mod at falde i konkurrence-“fælden”, er KUN at deltage i konkurrencer som afholdes af kendte sider. Det kan være Elgiganten, Søndagsavisen eller lignende, som afholder konkurrencen på deres egen side og tydeligt indikerer hvad dine kontaktoplysninger bruges til.

Husk dog altid, for en god ordens skyld, at læse alt der står med småt INDEN du indsender dine kontaktoplysninger.

Fjern dit telefonnummer fra telefonbøgerne

Er dit telefonnummer offentligt tilgængeligt, inviterer det desværre ofte til misbrug. Telefonsælgerne sidder muligvis ikke i Danmark, og det kan således være svært at drage dem til ansvar for misbrug og/eller overtrædelser. Af den grund bør du selv sørge for at dit nummer er så svært at skaffe som muligt, og her er det helt naturligt at få det fjernet fra telefonbøgerne.

Dit teleselskab kan hjælpe dig

For at få fjernet dit telefonnummer fra telefonbøgerne, nummeroplysningen og lignende tjenester, skal du bede dit teleselskab om ‘udeladt nummer’. Med udeladt nummer gives oplysningerne ikke videre til åbne registre, og dermed er dine kontaktoplysninger ikke længere offentligt tilgængelige.

Vær opmærksom på at der godt kan gå et par uger, før du fjernes fra diverse telefonbøger.

Bloker irriterende telefonnumre

Hvis du er indehaver af en smartphone, kan du installere en app der håndterer opkald fra kendte telefonnumre. Det kan være telefonnumre som er anmeldt for fupopkald, men det kan også bare være telefonsælgere.

Med appen Truecaller har du mulighed for at se hvem der ringer, blokere bestemte numre og meget mere.

Du kan også bare have som princip at du ikke besvarer telefonopkald fra numre du ikke kender, eller fra personer der ringer med hemmeligt nummer. Det er nemlig desværre ganske normalt at telefonsælgere ringer med hemmeligt nummer.

Kom på Robinsonlisten

En sidste løsning kan være at tilmelde sig Robinsonlisten. At komme på Robinson betyder kort sagt, at telemarketing-firmaer ikke længere må ringe til dig. De har nemlig pligt til at tjekke Robinsonlisten, og hvis du står på den må de ikke tage kontakt.

Problemet med Robinsonlisten er dog, at du også blokerer adgangen for virksomheder, der abonnerer på oplysninger om dig – det kan være dit teleselskab, din bank og lignende, hvilket betyder at du selv skal afgive disse oplysninger manuelt.

Vær også opmærksom på at visse typer virksomheder er undtaget ovenstående regler, og de må altså gerne ringe til dig selvom du står på Robinsonlisten. Det gælder blandt andet for salg af avisabonnementer, bøger, forsikringer og redningstjenester.

Læs mere om at komme på Robinsonlisten på Borger.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *