Top 5: Trådløst bredbånd

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Hvad er trådløst bredbånd, og hvor finder du det bedste og billigste abonnement? Find en trådløs bredbåndsforbindelse her, og spar penge på internetregningen.

Her får du trådløst bredbånd til den bedste pris

Trådløst bredbånd kan bruges i hele Danmark, og fås med forskellige mængder data. Du kan spare mange penge i forhold til en almindelig internetforbindelse, især hvis dit forbrug er i den lave ende. Herunder har vi samlet de bedste og billigste muligheder på markedet.

#1Oister-Logo
Oister
 • Fra 6 GB data
 • Ingen binding
 • Gratis oprettelse
 • Router kan tilkøbes
Fra 49 kr./md.
Min. pris 49 kr.
#2CBB-Mobil-Logo
CBB Mobil
 • Fra 5 GB data
 • Ingen binding
 • Gratis oprettelse
 • Router kan tilkøbes
Fra 59 kr./md.
Min. pris 59 kr.
#3OK-Mobil-Logo
OK Mobil
 • Fra 5 GB data
 • Ingen binding
 • Oprettelse 1 kr.
 • Router kan tilkøbes
Fra 59 kr./md.
Min. pris 60 kr.
#43-Logo
3 Mobil
 • Fra 20 GB data (EU 20 GB)
 • Ingen binding
 • Gratis oprettelse
 • Router kan tilkøbes
Fra 100 kr./md.
Min. pris 100 kr.
#5Telmore-Logo
Telmore
 • Fra 3 GB data
 • Ingen binding
 • Oprettelse 99 kr.
 • Mulighed for lånerouter
Fra 49 kr./md.
Min. pris 148 kr.

Abonnementer og priser er ajourført 27. august 2021.

Hvad er trådløst bredbånd?

Som navnet antyder, er der tale om en ledningsfri internetforbindelse. Der er lidt forskellige fortolkninger af begrebet, men kort fortalt er der tale om mobilt bredbånd.

Du forbinder til nettet ved hjælp af et SIM-kort, som du sætter i en USB-dongle eller trådløs router. Signalet kommer fra et af tre danske mobilnetværk, alt efter hvilken udbyder du har valgt.

Den største fordel ved trådløst bredbånd er at hele Danmark er dækket. Du kan altså forbinde til nettet i hele landet, helt uden brug af netværkskabler eller faste installationer. Du tænder blot udstyret, og efter få sekunder har du forbindelse til internettet.

Bor du eksempelvis i et kolonihavehus eller sommerhus i løbet af sommeren, kan trådløst bredbånd også give dig store besparelser. Når du forlader dit hus eller din lejlighed, tager du nemlig bare routeren med dig. Du behøver kun ét abonnement, og i mange tilfælde kan det give en besparelse på cirka 2-300 kroner per måned.

Kort om forskellige typer trådløst bredbånd

Med trådløst bredbånd kan du oprette forbindelse til nettet på flere forskellige måder. Du får som standard et SIM-kort til dit abonnement, og den nemmeste løsning er at sætte SIM-kortet direkte i din computer, smartphone eller tablet. Hvis dette ikke er en mulighed eller du gerne vil koble flere trådløse enheder på nettet, skal du enten have fat i en USB-dongle, en bærbar router eller en almindelig router.

1. USB-dongle

En USB-dongle er typisk på størrelse med en lighter, og sættes direkte i computerens USB-port. Den fungerer som en antenne og modem, så du får forbindelse til nettet lokalt på den tilsluttede enhed. Det er ikke muligt at koble flere enheder på nettet med en USB-dongle, men den kan flyttes rundt mellem forskellige computere efter behov.

2. Bærbar router

En bærbar router er et godt valg for dig, der vil have trådløst bredbånd på flere adresser. Den har et genopladeligt batteri indbygget, men kan også sættes i stikkontakten. Den er typisk på størrelse med en lille mobiltelefon. Rækkevidden er god, og det er muligt at tilslutte flere trådløse enheder. Dette er altså den oplagte løsning til dig med båd, campingvogn, sommerhus eller lignende.

3. Almindelig router

En almindelig router kræver tilslutning til stikkontakt, og er således en stationær enhed. Den fås i forskellige størrelser og udformninger, og rækkevidden er fremragende. Trådløse routere har generelt en meget høj kapacitet, og det er således muligt at tilslutte mange forskellige enheder hertil.

Vi anbefaler en almindelig router, hvis du vil have trådløst bredbånd til alle hjemmets computere, fladskærme, spilkonsoller og andet elektronik.

Sådan fandt vi det bedste trådløse bredbånd

Trådløst bredbånd er blevet en gedigen konkurrent til fastnet bredbånd, og det er der flere gode grunde til. Vi har overvåget markedet siden 2019, og kender derfor alle mulighederne i Danmark. Vi er også almindelige forbrugere, og har i mange år sat vores lid til det mobile internet. Både på ferierejser, men også når vi er på farten.

Som led i vores undersøgelse, har vi indhentet data fra mere end 40 danske udbydere. De benytter ét af tre mobile netværk i Danmark, og dækningen er generelt god. Der hvor vi for alvor ser en forskel, er på pakkerne og prisen. Nogle udbydere har et mere tidssvarende produktudvalg end andre, og du kan altså spare mange penge ved at vælge rigtigt.

Vi har lagt vægt på følgende kriterier, når hver af udbyderne skulle vurderes:

 • Priser
 • Produkter
 • Kundeservice
 • Udstyr
 • Abonnementsvilkår

Herudover har vi også holdt os opdaterede på Energistyrelsens tal på teleområdet, samt IT-anvendelse i befolkningen fra Danmarks Statistik.

Fordele og ulemper ved trådløst bredbånd

Vi har undersøgt hvad forbrugerne og eksperterne mener om trådløst bredbånd. Der er naturligvis ikke kun fordele ved at vælge denne type internetforbindelse, så herunder gennemgår vi både fordele og ulemper.

Fordele

 • Hurtigt bredbånd i det meste af landet. Hastigheden kan nemt komme op over 100 Mbit/s, når du er tæt på en antenne.
 • Ingen kabler påkrævet. Trådløst bredbånd bruger signalet fra mobilnetværket, og der kræves hverken installation eller teknikerbesøg.
 • Vælg selv dit trådløse udstyr. Din udbyder giver dig et SIM-kort, som du kan indsætte i en router eller en USB-dongle efter eget valg.
 • Få internet på flere adresser. Uanset om du er i sommerhuset, i campingvognen eller på båden, kan du tage internetforbindelsen med dig.
 • Du kan spare mange penge. Trådløst bredbånd kan fås med forskellige datapakker, der passer til dit forbrug. Du betaler derfor kun for det du reelt bruger. Er dit forbrug i den lave ende, kan du potentielt spare flere hundrede kroner per måned.

Ulemper

 • Ikke så hurtigt som fastnet bredbånd. Trådløst bredbånd kan endnu ikke hamle op med hastighederne gennem et kabel. Det bliver dog muligt i fremtiden, når 5G-nettet er fuldt udrullet.
 • Uegnet til storforbrugere. Trådløst bredbånd kommer typisk med en fair-use grænse. Hvis du ofte downloader store filer eller streamer mange film af høj kvalitet, kan du hurtigt ramme fair-use grænsen.
 • Lav hastighed i yderområder. Hvis du er langt fra nærmeste mast eller antenne, påvirkes både hastighed og stabilitet. På Mastedatabasen.dk kan du se hvilke master, der står tættest på din adresse.
 • Trådløs router koster ekstra. De fleste udbydere leverer kun et SIM-kort, så her skal du købe router ved siden af. Det kan hurtigt løbe op i en ekstraomkostning på 1000 kroner eller mere.

Fakta om trådløst bredbånd

Her har vi samlet en række nyttige informationer, som er brugbare hvis du overvejer at få trådløst bredbånd.

Hvad koster trådløst bredbånd?

Trådløst bredbånd koster fra 49 kroner per måned, hvis du kan nøjes med en lille portion data. Hertil kommer anskaffelse af trådløst udstyr, eksempelvis en trådløs router, som typisk koster omkring 1000 kroner.

Kan trådløst bredbånd betale sig?

Trådløst bredbånd kan betale sig, hvis du primært bruger internettet til følgende: Nyheder, sociale medier, samt streaming af film og musik. Der kan især være penge at spare, hvis du bor alene og kun bruger en begrænset mængde data.

Hvis du ofte downloader store filer og spiller meget computer, bør du i stedet overveje fastnet bredbånd.

Er trådløst bredbånd det samme som WiFi?

Nej. Trådløst bredbånd er det samme som mobilt bredbånd, hvorimod WiFi er en betegnelse for et lokalt trådløst netværk. Trådløst bredbånd kan sagtens fungere uden WiFi, men WiFi kan give flere enheder adgang til den trådløse bredbåndsforbindelse. Eksempelvis gennem en trådløs router, som benytter en WiFi-standard til at dele signalet mellem flere enheder.

Hvordan fungerer trådløst bredbånd?

Trådløst bredbånd fungerer ved at en række master er fordelt over hele landet. Masterne har antenner påsat, som fordeler det trådløse signal ud over et større område. Når du tænder din computer, tablet eller din router, kobler den sig på det trådløse signal. Det fungerer grundlæggende på samme måde som når du bruger din mobiltelefon.

Hvilke alternativer findes der?

Hvis du eksempelvis har behov for en hurtigere forbindelse med ubegrænset forbrug, er fastnet bredbånd et godt alternativ. Fastnet bredbånd kan leveres via antennestikket eller fibernettet, men på nogle adresser kan det kun leveres via telefonstikket. Sidstnævnte kan ikke altid anbefales, da hastigheden kan være lavere end ved trådløst bredbånd.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar