Beskyt dit privatliv på Facebook

Det kan være svært at gennemskue, hvem der kan se hvad på Facebook. Du ønsker måske ikke at din chef kan følge med i dine aktiviteter, og måske har du heller ikke lyst til at alle dine feriebilleder ligger fremme til offentligt skue.

I denne guide bliver klædt på til bedre brug af Facebook, uden at du nødvendigvis sætter privatlivet i fare.

De optimale privatlivsindstillinger

Facebook har mange forskellige privatlivsindstillinger, som er vigtige at tage stilling til. Indstiller du disse korrekt, har du bedst mulig kontrol med hvad du deler med såvel dine venner som fremmede mennesker.

Herunder finder du de vigtigste privatlivsindstillinger:

Privatindstillingerne findes ved at gå til Indstillinger -> Beskyttelse af personlige oplysninger.

Herunder gennemgår vi hvert nummererede punkt:

  1. Når du slår nyt indhold op på Facebook kan du eksempelvis vælge om hele verden skal kunne se det, eller om det bare skal være synligt for dine venner. Den optimale indstilling er: Venner.
  2. Hvis du ikke ønsker at få venneanmodninger fra mennesker du ikke kender, kan du nøjes med at indstille venneanmodningsfunktionen til “Venners venner”.
  3. Vennelisten giver et overblik over alle dem, du er venner med på Facebook. Hvis du ikke ønsker at andre kan se hvem du er venner med på Facebook, er den optimale indstilling “Kun mig”. Så er det kun dig selv, der kan se din venneliste.
  4. Det er muligt at søge efter mennesker via en specifik e-mail adresse. Hvis du af flere årsager ikke ønsker at kunne blive fundet via din e-mail adresse, er det en god idé indstille denne søgefunktion til kun at gælde venner.
  5. Hvis du ikke ønsker at kunne findes på Facebook ved hjælp af dit mobiltelefonnummer, skal du indstille denne funktion til “venner”. Du kan også indstille den til “kun mig”.
  6. Hvis du ikke ønsker at blive fundet i Google-søgninger på dit navn, skal du vælge “Nej” i denne indstilling. Således bliver din profil ikke synlig i Googles og andre søgemaskiners resultater når der søges på dit navn.

Tidslinje og tagging: Skal andre vise indhold om dig?

Hvis du ønsker at have fuld kontrol over indholdet der vises på din egen profil, er det en god idé at gennemgå indstillingerne for tidslinje og tagging. Tidslinjen er din egen personlige profil, mens tagging er måden hvorpå dine venner (og andre) tilføjer billeder og tekster hvor du indgår.

At du er tagget i et opslag betyder således at en ven har indsat dit navn over et billede eller i et opslag, således at dine venner og andre kan se hvad du laver (og hvornår).

Herunder finder du de vigtigste indstillinger for tidslinje og tagging:

Tidslinje og tagging findes ved at gå til Indstillinger -> Tidslinje og tagging.

Herunder gennemgår vi hvert nummererede punkt:

  1. Hvis du ikke ændrer denne indstilling til “kun mig”, kan dine venner eksempelvis lægge billeder og andre ting direkte op på din tidslinje. Det betyder at dine venner og familiemedlemmer kan se indholdet, som andre lægger op.
  2. Hvis du i punkt 1 vælger at tillade venner at slå indhold op på din tidslinje, har du her mulighed for at vælge hvem der kan se indhold slået op på din tidslinje.
  3. Historier er billeder eller videoklip, som deles i 24-timers opslag via Facebook. Historier er normalt offentligt tilgængelige, og denne funktion giver dig således mulighed for at styre delingstilladelsen for disse.
  4. Hvis du eksempelvis ønsker at skjule kommentarer indeholdende bandeord eller andre vendinger som f.eks. kan virke anstødelige på andre af dine venner, kan du vælge at censurere visse ord her.
  5. Her er det muligt at indstille, hvem der kan se opslag som du er tagget i. Bemærk: Punkt 7 lader dig vælge, om du vil gennemgå opslag du er tagget i før de vises.
  6. Her vælger du, hvem der skal kunne se opslag som du er tagget i.
  7. Hvis du vil undgå at dine venner tagger dig i opslag som måske kan virke anstødelige på andre af dine venner, anbefales det at slå denne indstilling til.
  8. Tags kan tilføjes til dine opslag af andre personer, således at de figurerer i dine opslag som værende sammen med dig. Det anbefales også altid at have denne indstilling slået til.

Del aldrig noget, som ikke tåler offentlighedens lys

Uanset hvordan du har indstillet din Facebook-profil, er der risiko for at oplysninger siver til offentligheden ad bagveje. Det kan være at din profil bliver hacket eller du glemmer at logge af, hvorefter andre personer får adgang til din brugerkonto.

Vær derfor altid opmærksom på at indhold du deler skal kunne tåle offentlighedens lys.

Var denne artikel en hjælp?

2
Relaterede artikler
0 kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *