VPN

ⓘ Annoncer: På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer vores daglige drift.

VPN står for “Virtual Private Network” (på dansk: Virtuelt privat netværk), og som navnet antyder er der tale om et slags opsat lukket netværk i netværket.

Helt kort forklaret sikrer VPN dig mod farerne ved at være koblet på åbne offentlige netværk, hvor du ellers kunne risikere at blive overvåget eller hacket uden din viden. Det sker via en sikret forbindelse mellem dig og din VPN udbyder.

En sikkerhedsmur om din data

Med VPN bliver din internetforbindelse sikret mod overvågning, da data transporteres direkte mellem dig og VPN-udbyderen – ofte også i krypteret format. Det betyder at din aktivitet ikke kan overvåges, og det vil især være fordelagtigt på åbne trådløse netværk. Heriblandt trådløse netværk på offentlige steder såsom lufthavne og togstationer, men også på hjemmenetværket hvor du også kan risikere at blive overvåget på en usikker forbindelse.

Du kan derfor trygt koble dine enheder på alle trådløse netværk du finder på din rejse, og da dit abonnement på VPN sørger for at sikre selve forbindelsen mellem din enhed og hjemmesiderne du besøger.

VPN kan også skjule din geografiske placering

Mange tjenester er i dag landespecifikke. Det betyder at du kan forhindres i at tilgå disse når du befinder dig i et specifikt land, men det kan også betyde at du begrænses i din færden på nettet når du er hjemme i Danmark.

Med VPN kan du omgå disse landespecifikke blokeringer, da du kan ændre lokaliteten til eksempelvis USA, Storbritannien, Tyskland eller hvor du nu måtte ønske at se/læse/høre indhold fra.

Her er det dog vigtigt at gøre opmærksom på at det kan være i strid med lovgivningen, hvis du omgår en landeblokering på specifikt indhold. Hvis indholdet eksempelvis er ophavsretsligt beskyttet, har du ikke nødvendigvis ret til at se det fra alle lande i verden.

VPN i sig selv er dog ikke ulovligt.

Sådan fungerer VPN

VPN fungerer som en server, du køber dig adgang til gennem en udbyder af VPN-løsninger. Der findes mange af disse udbydere, og typisk tilbyder de en app eller et administrationspanel hvorfra du kan styre indstillingerne for din VPN service.

Det er også muligt at finde gratis VPN services, men det kan dog være en god idé at betale for at få en bedre service samt højere lag af sikkerhed.

Da VPN fungerer ved at data sendes fra dine enheder og igennem en server, kan det bedst betale sig at vælge en VPN service så tæt på Danmark som muligt. Dermed bliver overførselshastigheden højere, og det kan især gøre en forskel hvis du har en meget hurtig internetforbindelse.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar