Alt om Wi-Fi 6 (802.11ax) – så hurtig er den nyeste standard

ⓘ Netrådet er en uafhængig vidensportal. På denne side kan du se annoncelinks, som finansierer den daglige drift.

Hvis du hører begrebet “Wi-Fi 6” og undrer dig over hvad det betyder, er du ikke alene. Kun de færreste ved at Wi-Fi 6 er en ny trådløs standard, men der er flere gode grunde til at undersøge hvad den betyder for dig. Wi-Fi 6 giver dig nemlig ikke bare et hurtigere trådløst netværk i huset, men også et stærkere netværk med et højere niveau af sikkerhed.

De fleste udbydere har endnu ikke taget skridtet mod at tilbyde Wi-Fi 6 router til deres internetforbindelser, men enkelte har dog allerede valgt at tilbyde det til nye kunder.

Står du og skal opgradere dit internet eller finde en ny udbyder, anbefaler vi at du kigger efter et abonnement med Wi-Fi 6 router.

Vi har samlet alt du skal vide om Wi-Fi 6 i denne artikel, så læs med hvis du gerne vil blive klogere på mulighederne med denne nye, spændende teknologi.

Her får du bredbånd med Wi-Fi 6 router

Flere selskaber er begyndt at tilbyde Wi-Fi 6 router til nye kunder, når de bestiller en bredbåndsforbindelse. Herunder får du et overblik over udbydere, der netop nu tilbyder den nyeste Wi-Fi 6 standard.

UdbyderBeskrivelse
Telenor MaxSpeed
Tjek din adresse her
Telenor giver dig hurtigt internet med mulighed for tilkøb af Wi-Fi 6 router. Du kan få hastigheder på op til 1000/1000 Mbps.
Waoo
Tjek din adresse her
Waoo giver dig Wi-Fi 6 til alle Fiber Full eller Fiber Extra abonnementer, uden du skal betale ekstra. Du kan få hastigheder på op til 1000/1000 Mbps.

Derfor er Wi-Fi 6 godt nyt for alle

Wi-Fi 6 standarden er blevet lanceret med henblik på at imødekomme et behov for at koble flere enheder på det trådløse netværk. Du kender det sikkert også som “Internet of Things”, som oversat til dansk betyder “tingenes internet”.

I fremtiden er det ikke utænkeligt at alt lige fra vaskemaskinen til brødristeren er koblet på internettet, så de kan holdes opdaterede med ny software og styres via din smartphone.

Dette stiller nogle helt anderledes krav til det trådløse netværk og udstyret, som nu skal kunne bære flere opkoblede enheder på samme tid.

Den øgede kapacitet er dog ikke alt, som Wi-Fi 6 standarden har at byde på.

 • Opgraderet MU-MIMO teknologi (“multi-user, multiple input, multiple output”) gør det muligt for en Wi-Fi 6 router at kommunikere med flere enheder samtidigt. Sagt med andre ord: Et højere antal bude gør det muligt at levere et højere antal pakker samtidigt.
 • Ny OFDMA teknologi (“orthogonal frequency division multiple access”) gør det muligt at udnytte kapaciteten i routeren bedre, da hver kanal kan deles mellem flere enheder. Routeren kan således håndtere flere enheder samtidigt, uden at det kan mærkes på hastigheden.
 • Lavere energiforbrug med Target Wake Time-funktionen. Trådløse enheder kommunikerer med din router via antenner, som er tændte hele tiden. Med denne nye funktion bliver det muligt for routeren og trådløse enheder at kommunikere på skemalagte tidspunkter, således at der ikke er konstant signal/forbindelse mellem enhederne. Dette er særligt ideelt til blandt andet sensorer, udstyr til fjernstyring af hjemmet, m.m.
 • Ny WPA3 sikkerhedsstandard (Wi-Fi Protected Access 3). Dit trådløse netværk er normalt sikret med en kode, og nu kommer der altså en opdateret version af sikkerhedsprotokollen. WPA3 gør det sværere for hackere at få adgang til dit netværk og udnytte din data. Alle Wi-Fi 6 routere er påkrævet at kunne understøtte WPA3 for at opnå certificering af Wi-Fi Alliance.

Slut med navne som ‘802.11ac’ og ‘802.11ac’ – fremtidens Wi-Fi versioner er nemmere at huske

Førhen skulle man holde tungen lige i munden, for at finde rundt i de forskellige Wi-Fi versioner. Før Wi-Fi 6 blev lanceret var 802.11ac den nyeste version, og før 802.11ac havde vi 802.11n. Du var således nødt til at huske hvilken version der var bedre og hurtigere, men dette er heldigvis slut nu.

Wi-Fi 6 markerer ikke kun begyndelsen på fremtidens trådløse netværk, men også slutningen på underlige navne man aldrig kunne huske.

De nye navne er også blevet skabt med tilbagevirkende kraft, hvilket betyder at 802.11ac hedder Wi-Fi 5, 802.11n hedder Wi-Fi 4 og så fremdeles.

Symboler for Wi-Fi version 4, 5 og 6 fra Wi-Fi Alliance
Wi-Fi Alliance ønsker i fremtiden at du skal kunne se Wi-Fi versionen når du kobler på et nyt trådløst netværk. Kilde: Wi-Fi Alliance

Der er således ingen tvivl om du har fat i en nyere ældre eller Wi-Fi version fremover, da du blot kigger på nummeret. Jo højere versionsnummer, jo bedre.

Wi-Fi Alliance har desuden et ønske om i fremtiden at kunne vise Wi-Fi versionen på din trådløse enhed, når du forbinder til et nyt trådløst netværk. På den måde vil du altid kunne se hvilken version det pågældende trådløse netværk har, og vælge den nyeste version.

Wi-Fi standarder – fra skildpadde til raket på 20 år

Med Wi-Fi 6 skal du ikke forvente markant højere hastigheder for hver enhed, men til gengæld kan du forvente bedre plads til flere samtidigt forbundne enheder – og dermed et løft i den samlede hastighed.

Wi-Fi 6 er således kun marginalt hurtigere end Wi-Fi 5, men kigger vi over en 10-årig periode er der sket meget med hastigheden på det trådløse netværk. Særligt Wi-Fi 4-versionen gav fart på netværket, og efterfølgende er det kun gået fremad.

Herunder kan du se hvor hurtige de forskellige Wi-Fi versioner er:

 • Legacy (802.11) – hastigheder op til 2 Mbps.
 • Wi-Fi 1 (802.11b) – hastigheder op til 11 Mbps.
 • Wi-Fi 2 (802.11a) – hastigheder op til 54 Mbps.
 • Wi-Fi 3 (802.11g) – hastigheder op til 54 Mbps.
 • Wi-Fi 4 (802.11n) – hastigheder op til 450 Mbps.
 • Wi-Fi 5 (802.11ac) – hastigheder op til 1 Gbps.
 • Wi-Fi 6 (802.11ax) – hastigheder op til 9.6 Gbps.

Kilde: Actiontec.

Fakta om Wi-Fi 6

Er alle enheder kompatible med Wi-Fi 6?

Som udgangspunkt er alle trådløse enheder kompatible med Wi-Fi 6, da standarden er designet til at være bagudkompatibel med tidligere funktioner. Du vil muligvis ikke kunne udnytte alle fordelene ved Wi-Fi 6 medmindre dit trådløse netværk og tilsluttede enhed begge er af denne version.

Hvordan får du Wi-Fi 6 i hjemmet?

Du kan få Wi-Fi 6 i hjemmet ved at købe en Wi-Fi 6 router, eller bestille et nyt abonnement på en trådløs internetforbindelse med Wi-Fi 6 router inkluderet. 

Hvad er de største forskelle på Wi-Fi 6 og Wi-Fi 5?

Den største forskel på Wi-Fi 6 og tidligere versioner er sikkerhedsniveauet og muligheden for at have flere trådløse enheder tilkoblet samtidigt. Wi-Fi 6 er skabt til at understøtte fremtidens smart home-løsninger, hvor flere små enheder er koblet på det trådløse netværk og tilsluttet internettet.

Hvorfor hedder det Wi-Fi 6?

Wi-Fi Alliance besluttede med den nye version af Wi-Fi at forenkle versions-navnene, så det var nemmere at finde rundt i versionerne og identificere den bedste. Versionen før Wi-Fi 6 hed 802.11ac, men man mente hos Wi-Fi Alliance at det var på tide med en mere simpel betegnelse af versionen.

Eksperter i IT, sikkerhed og telefoni

Netrådet.dk er en uafhængig vidensportal til private forbrugere. Alle undersøgelser og guides er udarbejdet med hjælp fra et erfarent panel af eksperter, samt et tilbundsgående researcharbejde.

Kontakt redaktionen: thomas @ klikhuset.dk

Skriv en kommentar